VÄXJÖ 2023-5-8 KL. 10:00

"Folk boostar sig själva med böcker i tuffa tider"

Av Hans Nilsson

VÄXJÖ. När 2023 inleddes trodde man på Akademibokhandeln på Grand Samarkand att det skulle bli tufft att sälja böcker och spel - men farhågorna kom på skam.
- Vi har fler besökare och säljer bättre än förra året, vi är väldigt tacksamma, säger Sol-Britt Nilsson, butikschef på Akademibokhandeln på Grand Samarkand.


- Många har nog valt att prioritera sig själva. Mår man bra av att läsa böcker så väljer man att boosta sig själv genom att köpa böcker, säger Sol-Britt Nilsson, butikschef på Akademibokhandeln på Grand Samarkand. Foto: Hans Nilsson


Med tanke på elkrisen och högre bensin- och dieselkostnader och dyrare livsmedel befarade personalen på Akademibokhandeln att det skulle påverka deras försäljning.
Inköpen av böcker och spel kanske ändå är några av de saker folk drar ned på när det är sämre tider. Men det första kvartalet 2023 har visat fina siffror för butiken på Grand Samarkand.
- Vi trodde att det skulle vara ett problem att det är tuffare tider. Folk måste ju prioritera att betala räkningarna och att köpa mat, men det har gått betydligt bättre än förra året för vår butik både med fler besökare och bättre försäljning, berättar Sol-Britt Nilsson, butikschef på Akademibokhandeln sedan sex år.
- Många har nog valt att prioritera sig själva i de här tuffare tiderna. Man gör det för att man känner att man behöver det. Mår man bra av att läsa böcker så väljer man att boosta sig själv genom att köpa böcker. Vi har sålt mer av feel good-böcker än vi brukar göra dessutom.
Akademibokhandeln har en fördel också av bokrean i februari och mars. Den bidrar till en ökning av försäljningen och antalet besök, konstaterar Sol-Britt Nilsson. Butiken har ett bra läge i köpcentret också och man får inte glömma att man har en viss bredd i utbudet.
- Vi säljer mycket barnböcker och spel, en del väljer att glädja andra i dessa tuffare tider och köper presenter. Då finns här något för alla åldrar, för alltifrån små barn till folk i 70-årsåldern, säger Sol-Britt Nilsson.