VÄXJÖ 2024-2-2 KL. 18:45

Flera partier nobbar mer skattepengar till Växjö Hästsportcenter

Av Hans Nilsson

VÄXJÖ. Moderaterna och Kristdemokraterna - och Centerpartiet i Växjö - vill inte att kommunen skjuter till mer skattepengar till Växjö Hästsportcenter AB.
Förtroendet för bolagets ledning är förbrukat. Även Socialdemokraterna är kritiska och Växjö kommun kommer att säga nej till fler lån till Växjö Hästsportcenter.

Flera partier nobbar mer skattepengar till Växjö Hästsportcenter
- Missköter man sig så här grovt som Växjö Hästsportcenter AB ska man helt inte kunna räkna med att kommunen går in och räddar ett enskilt projekt, säger Jon Malmqvist (KD). Foto: Pressbild


Växjö Fältrittklubb och Växjö Hästsportcenter har fått tre lån på totalt 25 miljoner kronor av Växjö kommunen för att finansiera satsningen på en ny ridsportsanläggning, det uppger P4 Kronoberg.
Men trots att pengarna tagit slut har och utan att kommunen känt till det har man dessutom byggt ett tävlingsstall som inte ingick i de ursprungliga planerna.

Nu behövs det 7,5 miljoner kronor till för att satsningen inte ska gå i konkurs. Men det säger både Moderaterna, Kristdemokraterna och Centerpartiet nej till. Växjö kommun får inte låna ut mer skattepengar till Växjö Hästsportcenter AB som ägs av Växjöortens fältrittklubb.
Socialdemokraternas kommunalråd i Växjö Malin Lauber föreslår att man ger stöd till föreningen Växjöortens fältrittklubb för att undvika att Växjö hästsportcenter går i konkurs.

Moderaterna och Kristdemokraterna vill nu ha fokus på att stötta barn- och ungdomsverksamheten i Växjöortens Fältrittsklubbs regi.
- Växjö kommun har en lång tradition av gott samarbete med föreningslivet och exemplen är åtskilliga där enskilda föreningar tillsammans med Växjö kommun realiserat föreningarnas önskan om att äga och driva sina egna anläggningar, säger Jon Malmqvist (KD).
- Historiskt har detta hanterats ytterst professionellt och det ärende vi nu har att hantera är ett undantag. För mig handlar det om rätt och fel och de signaler vi skickar till det övriga föreningslivet. Missköter man sig så här grovt ska man helt inte kunna räkna med att kommunen går in och räddar ett enskilt projekt.

Centerpartiet vill att verksamheten i föreningen Växjö Fältrittklubb drivs vidare, men att bolaget får se sig om efter nya sponsorer och annan extern finansiering.
- Jag är besviken på hur bolaget undvikit en öppen och ärlig information om projektet till kommunen. Nu är det slut med ytterligare lån och bidrag. Det är viktigt att kommunen har en dialog med medlemmarna om verksamheten i föreningen Växjö Fältrittklubb. Vi vill stödja ridsporten oavsett vad som händer med bolaget i framtiden, säger Tina Sturesson (c), gruppledare, i en kommentar.


Hans nilsson