VÄXJÖ 2025-3-31 KL. 10:15

Flera brister på populär restaurang

Av Hans Nilsson

VÄXJÖ. En av Växjös mest kända och populära restauranger visade sig ha ett antal livsmedelsbrister vid en inspektion av Växjö kommun nyligen.
Kommunen kommer att göra en uppföljande kontroll på restaurangen.

Flera brister på populär restaurang
Överbelamrad utslagsvask. Foto: Växjö kommun

Livsmedelskontrollen den 12 mars 2025 gjordes oanmäld av Samhällsbyggnadsförvaltningen på restaurangen i centrala Växjö.

Man kunde snabbt konstarera att det fanns brister som kräver ett nytt besök och ny kontroll.

Det saknades bland annat information om ursprungsland för kött på både lunch- och kvällsmenyn, eller hänvisning till var kunden kan få information om detta.

En skylt eller liknande som hänvisar kunden om information kring allergier saknades på lunchmenyn.

Lagkravet är att uppgift om ursprungsland ska lämnas för nötkött och kött av svin, får, get och fjäderfä som har använts som en ingrediens i livsmedel på restauranger och i annan storhushållsverksamhet, när livsmedlen erbjuds till konsumenter på den plats där verksamheten bedrivs, utan att vara färdigförpackade.

Man upptäckte att det var beläggning av smuts i ismaskinen som står längst till vänster närmast fönstret uppe i omklädningsrummet.

Is som kommer i kontakt med livsmedel ska tillverkas, hanteras och förvaras på ett sätt som skyddar mot förorening och smitta.

Utslagsvasken för städvatten var överbelambrad och användes inte ens.

Personalen berättade att de brukar hälla ut spillvatten i samma handfat/diskho där personalen tvättar händerna och diskar utrustningen.

Utslagsvasken bör rensas så att den kan användas för att hälla ut spillvatten skilt från handtvätt och rengöring av utrustning.

Det ska dessutom finnas tillräckligt många handfat som är lämpligt placerade. Handfaten ska vara utrustade med varmt och kallt vatten och material för tvättning och hygienisk torkning. Utrustning för sköljning av livsmedel ska när så är nödvändigt vara skilt från anordningar för handtvätt.

Enligt lagen ska lokalernas utformning och konstruktion möjliggöra adekvat underhåll, rengöring och/eller desinficering. Lokalerna ska också vara sådana att luftburen kontaminering undviks och de ska erbjuda adekvata arbetsutrymmen för att alla steg som ingår i verksamheten ska kunna genomföras på ett hygieniskt sätt.

Man kunde se att färgen flagnade på väggen vid degblandaren. Detta gör att väggen blir svår att rengöra och det riskerar också att färg kontaminerar livsmedel.

Lagkravet säger att ytorna i utrymmen där livsmedel hanteras ska vara lätta att rengöra och, när det behövs, desinficera. Ytorna ska vara av material som är släta, tvättbara, korrosionsbeständiga och giftfria om inte livsmedelsföretagarna kan visa att andra material är lämpliga.

Det visade sig även att dokumentationen för temperaturkontroller vid nedkylning och tillagning/återupphettning hade avstannat. Senaste tre kontroller hade skett 19 december, 5 november och 5 september 2024.

Livsmedelsföretagare ska hitta faror i verksamheten och sätta upp styrpunkter med gränsvärden och system för övervakning och verifiering av dessa.

Man kunde också sett att handtaget till lilla frysen vid varumottagningen var lite smutsig. Personalen berättade att rengöring av denna stod på städlistan för dagen.

hans nilsson




Vägg som flagnar färg vid degblandare. Foto: Växjö kommun



Smutsig vägg bakom diskmaskin. Foto: Växjö kommun


SENASTE E-TIDNING

Fler E-tidningar

Fler E-tidningar

SENASTE I VÄXJÖ

Fler nyheter

MEST LÄSTA VÄXJÖ

Fler nyheter