VÄXJÖ 2022-9-23 KL. 18:17

Festival för fanzines på stadsbiblioteket

Av Hans Nilsson

VÄXJÖ. Lördagen den 24 september klockan 10-16 arrangeras årets VXO Zine Fest på Växjö stadsbibliotek.
Det är fanzineskapare som visar och säljer sina skrifter, art prints, tygkassar, knappar och andra häftiga saker och det blir även poesiläsning på scen.
Festivalen arrangeras av VXO Zine Fest, med stöd från Växjö stadsbibliotek, och det är fritt inträde.

Festival för fanzines på stadsbiblioteket
I helgen är det VXO Zine Fest på Växjö stadsbiblioteket med fanzineskapare som visar och säljer sina skrifter. Så här såg det ut på VXO Zine Fest på konsthallen för några år sedan. Foto: Privat


Fanzine är en mix av ordet fan och ordet magazine. Det är en icke professionell och icke officiell publikation som görs av fans av ett särskilt kulturellt fenomen. Kan till exempel vara en litterär eller musikalisk genre för att underhålla andra som delar samma intresse. Det ges ut i liten upplaga av egna eller approprierade texter och bilder. Ofta reproducerat via kopiator eller helt vanlig hemmaskrivare.
Medverkande är bland andra Erica Engdahl i Växjö, som har gjort sina egna zines sedan 2005. Rose Nicholson, från Storbritannien, som flyttade till Växjö 2014 och Miku Maria Gustavsson, kommunikationsstrateg och konstnär med lång erfarenhet att leda kreativa workshops och digitala möten.

hans nilsson