VÄXJÖ 2023-5-3 KL. 18:20

Fem författare blev stipendiater på Elin Wägners Lilla Björka

Av Hans Nilsson

VÄXJÖ/BERG. Det fria ordets hus i Växjö och Stiftelsen Elin Wägners Lilla Björka har valt ut vilka konstnärligt verksamma personer som fått var sin vistelse på Lilla Björka - det blev fem personer som bland annat är författare.
- Vi fick en stor hög med ansökningar till Lilla Björka. Det här är en väldigt inspirerande plats och det har nog blivit känt, säger Joakim Granlund, kulturutvecklare på Det fria ordets hus.

Fem författare blev stipendiater på Elin Wägners Lilla Björka
Det fria ordets hus i Växjö och Stiftelsen Elin Wägners Lilla Björka enades om följande namn: Alexandra Sundqvist, Johan Espersson, Milka Hakkarainen, Roza Ghaleh och Sofia Nyblom. Foto:Pressbild


Varje år får ett antal personer som jobbar med konstnärliga verksamheter chansen att söka stipendium för att vistas och arbeta i en stimulerande och rofylld miljö i Elin Wägners Lilla Björka i Berg.
Det fria ordets hus i Växjö och Stiftelsen Elin Wägners Lilla Björka enades om följande namn: Sofia Nyblom, Milka Hakkarainen, Alexandra Sundqvist, Roza Ghaleh och Johan Espersson. Fyra av dem kommer vara på plats nu i vår och en i höst.
- Det var många skribenter som sökte i år, och som alltid var det svårt att koka ner alla ansökningar till fem som kommer att få en vecka på plats, berättar Joakim Granlund.
Sofia Nyblom är kritiker, kulturjournalist och författare.
- På Lilla Björka kommer jag att arbeta med ett projekt som handlar om Ukraina i musikhistorien, och min egen bakgrund i Ryssland, säger hon.

Milka Hakkarainen är en sverigefinsk författare som bor i Skutskär. Hon har skrivit tre romaner och gillar att skriva om sverigefinnar som hamnar i knepiga situationer, och hur det är att leva mellan två kulturer. När hennes debutroman kom ut 2021 och valdes den till årets bästa debutdeckare i Finland.
- På Lilla Björka kommer jag att skriva min fjärde roman. Den handlar om identitet, hemlängtan och hur det känns att bli gammal i ett främmande land, berättar hon.

Alexandra Sundqvist är författare, rockkritiker och poet. Hon har skrivit allt från sakprosa till poesi, och för scen och radio. Dessutom är hon musikredaktör på Dagens Nyheter. Hennes första bok kom 2017 och var en biografi om artisten och vispionjären Barbro Hörberg.
Sedan dess har hon gett ut två skönlitterära verk; ”Tvångsamheten” (2021) och diktsviten ”Förlora & fauna” (2022).
- Nu arbetar jag på en roman, ett kaprifolkantat kammarspel om klass, och på en ny diktsvit. Och det är dessa jag tänker ägna tiden på Lilla Björka åt, förklarar hon.

Roza Ghaleh Dar och Johan Espersson kommer till Lilla Björka tillsammans. Hon är översättare främst av poesi på persiska, kulturskribent och skönlitterär författare. Han är författare och har publicerat två skönlitterära verk: romanen ”Kungsbacka ultras” (2020) och novellsamlingen ”Djuriska” (2022).

hans nilsson


Det fria ordets hus i Växjö och Stiftelsen Elin Wägners Lilla Björka enades om följande namn: Alexandra Sundqvist Johan Espersson, Milka Hakkarainen,(på bilden) Roza Ghaleh och Sofia Nyblom. Foto:PressbildDet fria ordets hus i Växjö och Stiftelsen Elin Wägners Lilla Björka enades om följande namn: Alexandra Sundqvist,Johan Espersson (på bilden), Milka Hakkarainen, Roza Ghaleh och Sofia Nyblom. Foto:Pressbild