VÄXJÖ 2022-10-28 KL. 18:15

Ett halvår efter branden - Ica Supermarket i Rottne öppnar igen: ”Helt underbart”

Av Hans Nilsson

ROTTNE. Den 3 november 2022 är ett viktigt datum i Rottnes lokala historia - då invigs ett helt nytt Ica Supermarket i Rottne under pompa och ståt och med Ica-höjdare på plats. Ett halvår efter branden står nu nämligen den nya Ica-butiken färdigrenoverad för nära 16 miljoner kronor.
- Det går inte beskriva knappt, det ska bli så skönt att öppna butiken igen, säger Hans Birgersson, butikschef på Ica Supermarket i Rottne sedan 20 år, som var nära att ge upp och byta bana efter branden.

Ett halvår efter branden - Ica Supermarket i Rottne öppnar igen: ”Helt underbart”
Den 3 november klockan 09.30 börjar invigningen av den färdigrenoverade Ica Supermarket-butiken i Rottne. Det blir glädjens stund för delägarna Hans Birgersson och hans fru Cecilla, och deras son Andreas Birgersson. Foto: Cecilia Petersson

Det var på Valborgsmässoafton den 30 april i år som Ica Supermarket drabbades av en stor brand som orsakade omfattande brand- och rökskador i butiken.
Butikschefen Hans Birgersson fick telefonsamtalet lite efter klockan sju på morgonen. När han kom till sin butik i Rottne väntade en hemsk syn.
- Det var kaos, en chock. Jag förstod inte omfattningen av skadorna först, det sjönk in senare när vi slängde alla varor. Det var ju varor för 3, 5 miljoner som förstördes i branden, berättar Hans Birgersson.
Efter det gick Hans Birgersson in i ett mörker.
- Det var en depression. Jag sörjde butiken jag jobbat med i 20 år, jag gick hemma och började fundera på att göra något annat i livet. Till slut kom jag till vägs ände. Jag och min fru Cecilia, som är delägare i butiken, satte oss ned hemma och drack ett glas rött vin och pratade om hur vi skulle göra, förklarar Hans Birgersson.
- Vi kom fram till att vi skulle fortsätta med butiken i Rottne. Det var mycket tack vare stödet från lokalbefolkningen och alla kollegor. Sedan är jag ju 55 år och hade egentligen tänkt trappa ned och gå i pension tidigt, men jag märkte att det inte är så roligt att gå hemma och inte göra något.

Efter branden sanerades butikslokalen i flera månader. Alla innerväggar och allt innanmäte har tagits bort. Den nya butiken kommer att ha nya frysar och kylar och en mer energisnål LED-belysning.
Branden hade startat i en kyldisk som hade börjat brinna av sig själv.
- Det var en så kallad plug-in-kyldisk och det händer att de börjar brinna av sig själva, men nu har vi åtgärdat det och tagit bort dem från butiken. Istället går alla våra kyldiskar och frysar på centrumkyla från ett maskinrum. Det är säkrare och mer energisnålt och mer miljövänligt. De går på koldioxid och det är inga freoner i systemet nu, säger Hans Birgersson.
- Nu är allt utbytt, varenda kabel är ny. Med renoveringen av butiken blir vi mer klimat- och miljövänliga och jag tror vi kommer halvera vår elförbrukning nu, lägger han till.

Renoveringen av Ica Supermarket i Rottne efter branden har kostat mycket stora pengar.
- Det handlar om 15-16 miljoner kronor. Men försäkringarna täcker det mesta av det. Vårt försäkringsbolag Länsförsäkringar har varit förstående, de har varit fantastiskt bra att ha att göra med, säger Hans Birgersson.
Samma personalstyrka med totalt 25 anställda är kvar. Alla har varit permitterade sedan branden, men ingen behöver sluta.
Nu återstår att se om kunderna återvänder när butiken öppnat igen. Ica Supermarket i Rottne har haft stängt i ett halvår.
- Vi får se om våra kunder kommer tillbaka. Det hoppas vi givetvis. Men vi tar inget för givet. Våra kunder har handlat i andra butiker under den tid vi haft stängt, bland annat på Norremark. Som kund får man lätt nya rutiner, säger Hans Birgersson.
- Men vi har fått så mycket glada tillrop och uppskattning från folk. Butiken är en social plats, folk träffas och pratar. Det är navet i byn, och det har varit öde i byn nu när vi har haft stängt.

Den 3 november klockan 09.30 börjar invigningen av den renoverade Ica Supermarket-butiken. Vd:n för Ica Sverige, Eric Lundberg, och chefen för Ica-handlarnas medlemsservice, Fredrik Söderberg, kommer hålla tal. Dessutom bjuds det på grillad korv, fika och kaffe och levande musik.
- Det ska bli helt underbart att komma igång igen med butiken. Ica satsar mycket på Rottne nu. Apoteket Hjärtat flyttar från vårdcentralen och öppnar snart i nya lokaler bara 20 meter från vår butik i den gamla banklokalen, säger Hans Birgersson.

hans nilsson