VÄXJÖ 2025-1-31 KL. 21:10

Ersättningar för naturskador ökar - 34 miljoner i Växjö sedan 2015

Av Hans Nilsson

VÄXJÖ. Med klimatförändringarna kommer kostnaderna för naturskador att öka - i Växjö kommun betalades det ut 1,6 miljoner kronor för naturorsakade skador 2023. Sedan 2015 har de naturorsakade skadorna ersatts med 34 miljoner kronor av försäkringsbolag i Växjö kommun.

Ersättningar för naturskador ökar - 34 miljoner i Växjö sedan 2015
Vid Dalbo-rondellen på Liedbergsgatan och Mörners väg blev det nästan en liten sjö efter regnet i oktober 2023.. Foto: Hans Nilsson

- De här kostnaderna för samhället riskerar att öka och bli stora framöver. Det krävs stora investeringar idag för att klimatanpassa, säger Matina Rosenberg, hållbarhetsstrateg på Växjö kommun.

Klimatförändringarna med översvämningar, skogsbränder och värmeböljor kan bli ett allt större problem även i Sverige.

Det får följder för många, bland annat kommer försäkringsbolagen märka av det. Det gör de redan.

Under 2023 betalade försäkringsbolagen ut totalt 1,6 miljarder kronor i ersättning för naturorsakade skador runtom i Sverige.

I Växjö kommun under 2023 ersattes 95 försäkringstagare med totalt 1,6 miljoner kronor för naturorsakade skador.

Men toppåret är hittills 2015 för Växjö kommun. Då uppgick ersättningarna i Växjö kommun till hela 15 miljoner kronor för naturorsakade skador.

Det visar statistik från branschorganisationen Svensk Försäkring som If har sammanställt.

Men samtidigt visar en ny Sifo-undersökning från If bland 1 000 husägare att bara två av fem husägare litar på att kommunen man bor i har gjort tillräckligt för att skydda sina invånare mot skador orsakade av oväder.

- Klimatanpassningsarbetet måste öka takten och här har kommunerna en central roll. Vissa kommuner har kommit igång ordentligt med detta, men alltför många kommuner släpar efter, säger Philip Thörn, hållbarhetschef på If.

Matina Rosenberg, som jobbar med hållbarhetsfrågor på Växjö kommun, håller med om att det är viktigt att kommunerna klimatanpassar.

- Växjö har varit duktiga på att klimatanpassa, man har varit tidigt ute med det. Sedan är inte Växjö så sårbart för klimatförändringarna som en del andra kommuner, säger Matina Rosenberg.

Naturskadorna varierar väldigt mycket från år till år.

Med en svår storm eller en stor översvämning drar kostnaderna snabbt iväg.

I Växjö kommun har de naturorsakade skadorna ersatts med 34 miljoner sedan 2015 - det motsvarar 41 kronor per person och år.

Men här placerar sig Växjö långt under rikssnittet där motsvarande siffra för hela landet är 94 kronor.

Man har ett ansvar att skydda sin fastighet och det finns skadeförebyggande åtgärder som kan genomföras på enskild fastighetsnivå.

- Men många av åtgärderna för klimatanpassning behöver genomföras på kommunal nivå för att få mesta möjliga effekt för samhället. Här vilar ett stort ansvar på kommunerna, säger Philip Thörn.

Det kan till exempel vara en förbättrad dagvattenhantering, att bygga skyddsvallar i riskområden och att se till att avlopp och brunnar hålls fria från skräp.

De åtgärderna kombinerade med långsiktig planering och investeringar kan hjälpa kommuner att minska risken för skador och bygga motståndskraft mot extremväder.

Hans nilsson




Matina Rosenberg, hållbarhetsstrateg på Växjö kommun. Foto: Pressbild


Värst drabbade av naturorsakade skador i Kronoberg 2023
Kommun Skadebelopp i kronor
Växjö 1,6 miljoner
Ljungby 1,5 miljoner
Älmhult 1,3 miljoner
Markaryd 1 miljoner
Alvesta 0,7 miljoner
Tingsryd 0,5 miljoner
Uppvidinge 0,4 miljoner
Lessebo 0,2 miljoner

Värst drabbade av naturorsakade skador i Sverige 2023
Kommun Skadebelopp i kronor
Örebro 98,3 miljoner
Sala 95,2 miljoner
Göteborg 76,4 miljoner
Västerås 63,6 miljoner
Stockholm 47,4 miljoner
Heby 43,7 miljoner
Hudiksvall 37,3 miljoner
Övertorneå 27,8 miljoner
Sandviken 26,7 miljoner
Karlskrona 23,7 miljoner

Metod och källor
Undersökningen är gjord av Verian (tidigare Kantar Public/Sifo) på uppdrag av If i den riksrepresentativa och slumpmässigt rekryterade Sifo-panelen.
Totalt samlades det in 1 032 svar på webb-enkäten.
Målgrupp, svenska husägare 18–79 år.
Till naturorsakade skador räknas skador orsakade av stormar och vatten, men även andra skador orsakade av exempelvis jordskred, bergras, lavin och hagel.