VÄXJÖ 2024-1-22 KL. 19:25

Efter succén i Musikhjälpen - Crazy Daze siktar på Sweden Rock

Av Hans Nilsson

VÄXJÖ. Rockbandet Crazy Daze från Växjö hade ett fantastiskt 2023 när man bland annat spelade för kung Carl XVI Gustaf i Linnéparken.
Det som smäller högst var nog ändå det bejublade framträdandet inför 100 000-tals tittare och lyssnare i Musikhjälpen.
Nu hoppas Crazy Daze på att få spela på Sweden Rock i sommar - men först ska de uppträda på kulturnatten i Växjö den 27 januari.

Efter succén i Musikhjälpen - Crazy Daze siktar på Sweden Rock
- Musikhjälpen var en nivå som vi inte har spelat på tidigare. Det var skönt att märka att vi håller på den nivån, och att vi växte med uppgiften, säger Andreas Boström, gitarrist i Crazy Daze. Foto: Daniel Stigefelt / Sveriges Radio


Lördagen den 16 december 2023 klockan 10 klev Crazy Daze in i Musikhjälpens bur på Kärlekens torg i Växjö och visade var skåpet ska stå i direktsändning inför hela Sverige.
Växjöbandet som spelar hård rock and roll med stor passion och inlevelse tog Sverige och publiken på torget med storm när de körde den egna låten ”Don’t Mess (With A Street Racer)” och en cover på Beastie Boys ”Fight For Your Right”.

Spelningen i Musikhjälpen har inneburit ett genombrott för bandet.
- Folk skriver till oss och berömmer oss på sociala medier och många vill ha t-shirts med vår bandlogga. Jag har skickat iväg t-shirts till flera olika delar av landet efter Musikhjälpen. På Spotify har lyssningarna ökat med 1 000 procent, berättar Andreas Boström, gitarrist och lite av kapellmästare i Crazy Daze.
Bandets medlemmar blir numera igenkända på stan dessutom.
- När jag är på McDonalds och äter kommer det fram folk och säger att de såg mig i Musikhjälpen, inflikar sångaren Tobias Eriksson.
- Efter Musikhjälpen är det stor skillnad, nu kan det vara halvbekanta som vill prata om bandet och så var det inte innan, säger Andreas Boström.

Crazy Daze gjorde tio konserter under 2023. Förutom Musikhjälpen var höjdpunkterna spelningen på Växjö Charitygalan, inför kungen i Linnéparken och på Muskelrock i Tyrolen.
Det här årets första konsert blir på kulturnatten den 27 januari på Bergendahlska gården. Men bandet blickar längre fram i tiden och hoppas på att få vara med på Sweden Rock Festival i Sölvesborg den 5-8 juni.
- Vi borde passa in i den festivalen, tycker trummisen Jakob Frisk.
- Crazy Daze är mitt emellan AC/DC och Danko Jones musikaliskt så nog skulle vi kunna spela på Sweden Rock. Jag har mejlat till Sweden Rock, och inte fått svar. Men jag ska jobba mer på att vi får en spelning där i sommar, säger Andreas Boström.
Medlemmarna i bandet känner sig redo för den här typen av större spelningar. Crazy Daze bildades 2012. Så det här är ett rutinerat och supertajt band vid det här laget.

I början var Tobias Eriksson trummis. När Jakob Frisk kom med i bandet blev Tobias Eriksson sångare och klockren frontman i bandet istället. Alvar Janse, som spelar tamburin, basisten Jonas Norrby och Andreas Boström har varit med från starten också.
Crazy Daze har de flesta ingredienser som krävs för att bli ett stort band med många fans. Bandets imponerande framträdande i Musikhjälpen stärkte dessutom medlemmarnas självkänsla. De visade att de klarar pressen.
- Ja, så är det. Musikhjälpen var en nivå som vi inte har spelat på tidigare. Det var skönt att märka att vi håller på den nivån, och att vi växte med uppgiften, säger Andreas Boström.
- Det var en helt fantastisk upplevelse att vara med i Musikhjälpen, berättar Jonas Norrby.
- När jag vaknade upp den dagen blev jag nervös, jag trodde jag skulle få klumpar i halsen. Men sedan var det var så häftigt att komma in i buren och se att det var så mycket folk på torget, berättar Tobias Eriksson och fortsätter:
- Jag fick energi av det. Jag tänkte för mig själv att ”nu ska vi visa Växjö och Sverige vilka vi är”.
- Dagarna innan vi skulle vara med i Musikhjälpen spelade jag trummor i flera timmar om dagen till våra låtar, säger Jakob Frisk som ville vara extra förberedd.

hans nilsson


- Jag tänkte för mig själv att "nu ska vi visa Växjö och Sverige vilka vi är", berättar Tobias Eriksson, sångare i Crazy Daze. Foto: Daniel Stigefelt / Sveriges RadioLördagen den 16 december 2023 klockan 10 klev Crazy Daze in i Musikhjälpens bur på Kärlekens torg i Växjö och visade var skåpet ska stå i direktsändning inför hela Sverige. Foto: Daniel Stigefelt / Sveriges Radio