VÄXJÖ 2023-9-1 KL. 17:40

Efter skjutningen: "Upprörda föräldrar vill ha garantier för barnens säkerhet på Arenastaden"

Av Hans Nilsson


VÄXJÖ. Händelsen på Arenastaden i Växjö nyligen där en man blev skjuten med flera skott har skapat en oro hos folk i stan.
- Det här är oerhört allvarlig. Upprörda föräldrar hör av sig till kommunen och vill ha garantier för sina barns säkerhet när de är på Arenastaden, säger Jon Malmqvist, kristdemokratisk politiker i Växjö och ordförande för KD i Kronoberg.

Efter skjutningen:
- Orsaken till den ökade brottsligheten med skjujtningar är en stor invandring till Sverige och bristande integration, anser Jon Malmqvist, ordförande för Kristdemokraterna i Kronoberg. Foto: Alexander Hall


En 23-årig man sköts med flera skott mitt inne på Arenastaden förra torsdagen vid 19.30-tiden.
Det var fullt av barn och ungdomar alldeles i närheten som tränade fotboll och friidrott och spelade hockeymatch när skottlossningen skedde.
Några tjejer i Växjö Lakers som värmde upp utomhus hörde skotten och såg den skjutne mannen ligga blödande på marken.
Efter skjutningen ökade Växjö kommun sin närvaro av vuxna på Arenastaden och på skolor som en trygghetsskapande insats i samarbete med polisen.
På Växjö kommun har man märkt av en ökad oro som en direkt följd av skjutningen. Kan man låta sina barn träna hockey, fotboll, innebandy och friidrott på Arenastaden efter detta?
- Det är föräldrar som är oroliga och som ringer till tjänstemän på kommunen och vill diskutera säkerheten för deras barn när de är på Arenastaden. De undrar om de kan släppa iväg sina barn till Arenastaden, berättar Jon Malmqvist (KD).
- Vi försöker lugna ned dem. Det är väldigt olyckligt och extremt problematiskt detta, även om det nu handlar om ett fåtal enskilda föräldrar, lägger han till.
Jon Malmqvist påpekar att Växjö hittills varit relativt förskonat från skjutningar om man jämför med exempelvis Kalmar och flera andra städer av Växjös storlek.
Men en man i en arabisk gruppering blev skjuten till döds av en tonåring i en somalisk gruppering i Araby i september 2021.
Frågan är nu vad skjutningen på Arenastaden ska leda till. Hämnd? Ännu fler skjutningar i Växjö?
- Det är ju det man är orolig för. Vi vet inte vad det kan bli av detta, konstaterar Jon Malmqvist.
- Men det är unikt i hela Europa, det som sker i Sverige. I Norge talar man om det svenska tillståndet med tanke på alla skjutningar. Jag vet inte vad man ska göra åt det.
Jon Malmqvist menar att regeringen ändå är på rätt väg med skärpta straff för grova brott som skjutningar.
- Längre och hårdare straff låter kanske inte så roligt som lösning. Det är lite old school, men jag tror på inkapaciteringseffekten. Om en brottsling sitter inne kan han inte vara ute på gatan och skada andra människor, påpekar Jon Malmqvist.
- Det som har saknats tidigare i synen på brott och straff är att det är brottsoffret det är synd om och inte brottslingen. Nu handlar det om att straffet ska ge upprättelse åt brottsoffret och inte så mycket om att brottslingen ska rehabiliteras.
Varför skjutningar, sprängningar och gängkriminalitet har skjutit i höjden har diskuterats en hel del de senaste åren. Jon Malmqvist har sitt svar på frågan:
- Det är inte fattigdom som gör att folk blir kriminella och skjuter andra människor. Orsaken till den ökade brottsligheten med skjutningar är en stor invandring till Sverige och bristande integration. Det är inget att diskutera, det är så det är, slår Jon Malmqvist fast.