VÄXJÖ 2024-3-28 KL. 19:35

Drömmen om ett nytt yttertak för 400 000 blev sann: "En gudagåva"

Av Hans Nilsson

VÄXJÖ. I 20 år drömde medlemmarna i Den Öppna Dörren i Växjö om att få ett nytt yttertak på huset på Ekebovägen 11 - och i höstas blev drömmen sann tack vare ett stort arv.
- Det arvet var en gudagåva, säger Tony Berglund, ordförande i Den Öppna Dörren i Växjö.

Drömmen om ett nytt yttertak för 400 000 blev sann:
Den Öppna Dörrens fastighet Ekebo ägs av en stiftelse som även hyr ut åt en bilskola. Huset ligger mitt emot Kungsmadskolan i Växjö. I höstas kunde man lägga ett nytt yttertak för nära 400 000 kronor tack vare ett stort arv. Foto: Hans Nilsson


Den Öppna Dörrens fastighet Ekebo ligger mitt emot Kungsmadskolan i Växjö. Där samlas människor på lördagar för en stund av samvaro och lunch.
Det är kocken Per Rohdin som planerar, handlar och lagar maten som intas efter gemensam sång klockan 12.
Förutom att träffas och äta så pratar man mycket och klurar på vad man kan göra för att Den Öppna Dörren ska vara till gagn för övriga Växjöbor.

Det här är en grupp människor som arbetar i en gemenskap med grunden i Svenska Kyrkan. Man erbjuder kontakt, stöd, vägledning och gemenskap i en drogfri miljö.
Vid årsmötet i Växjö den 16 mars 2024 kunde styrelsen se tillbaka på ett år när man har haft det lite bättre ekonomiskt.
Det är tack vare två stora arv till Riksföreningen Den Öppna Dörren. En stor summa pengar från arvet gick till Den Öppna Dörren i Växjö. Totalt fick föreningen i Växjö 600 000 kronor.
Därför hade man råd att lägga ett nytt yttertak för 385 000 kronor på huset Ekebo i höstas.
- Taket har varit ett sorgebarn länge. Det var ett gammalt eternittak som bara blev sämre och sämre. Vi hade fått ta ett banklån eller söka bidrag från kommunen till ett nytt yttertak om vi inte hade fått det här arvet. I värsta fall hade vi fått sälja huset, förklarar ordföranden Tony Berglund.

Dessutom fick man pengar över så man kunde fira Den Öppna Dörrens 50-årsjubileum i Växjö den 25 november förra året.
Då bjöd Den Öppna Dörren behövande vänner och andra på mat på 4 Krogar vid Växjösjön. Det var 13 personer som åt på 4krogar.

Men det är med ganska små medel man kan ha en fortsatt verksamhet. Huset ägs av en stiftelse som hyr ut delar av det till andra verksamheter.
Bidragen kommer i form av pengagåvor och kakor och kaffe.
- Vi lever i stort sett på gåvor i den här föreningen för att kunna driva verksamheten, säger Tony Berglund.
Den Öppna Dörren i Växjö för en ganska tynande tillvaro nu med 30 betalande medlemmar.
Antalet matgäster på lördagarna under 2023 har varierat från 3 till 15. Gästerna har betalat 30 kronor för maten, och 20 kronor för en matlåda. All verksamhet har skett på ideell basis.
- Lördagsluncherna är den enda aktiviteten på Den Öppna Dörren i Växjö. För de som deltar på luncherna är det en av få sociala aktiviteter de är med på under hela veckan.
- Det har varit tal om att lägga ned Den Öppna Dörren i Växjö, det var 2014. Men då gick riksstyrelsen in med pengar och styrelsemedlemmar och drev det vidare, säger Tony Berglund.

Vid årsmötet fick styrelsen i Den Öppna Dörren i Växjö ansvarsfrihet för det gångna året. Ordförande är Tony Berglund i Kolbäck i Västmanland. Ledamöter Jan-Olof Zetterberg, Växjö, Sofie Stistrup, Kolbäck, Per Rohdin, Växjö, Anders Agnemar, Borghamn och Ylva Zetterlund, Växjö.

Tony Berglund och Sofie Stistrup återvaldes som ombud till riksföreningen. Vid ärenden som rör Stiftelsen Ekebo återvaldes hela styrelsen som utöver Jan-Olof Zetterberg, Anders Agnemar, Tony Berglund och Sofie Stistrup, även består av Urban Zandler, Stojby och Stig Bengtsson, Växjö.

Kocken Per Rohdin tackades för året som gått. Det är mycket tack vare honom man kan erbjuda lunch för en billig penning på lördagar då bland annat Diakonicentrum saknar verksamhet. Till påsk, midsommar och jul lagar han alltid traditionell mat.
Nu kan man dessutom använda de två lånade vävstolarna i huset alla dagar enligt överenskommelse.

hans nilsson


- Vi lever i stort sett på gåvor i den här föreningen för att kunna driva verksamheten, säger Tony Berglund, ordförande i Den Öppna Dörren i Växjö. Foto: Micke Östlund.


Även ”energitjuvar” är välkomna
Den Öppna Dörren är en ideell diakonal förening, grundad 1937.
I Växjö startades Den Öppna Dörren 1973 av Ann-Marie Ruuth Peterson.
Grundidén är att alla är välkomna, det finns inga hopplösa fall.
Man kan vara ensam för att man är en ”energitjuv” eller kanske för att man inte tycker att man duger något till för att man inte har så mycket pengar.
Den Öppna Dörren gör sitt bästa för att se alla och låta alla känna sig värdefulla och lika värda.
Föreningens mål är att i kristen anda vara en trivsam mötesplats där man får någon att tala med och där man kan fika och äta lunch.
Det ska vara som ett andra hem, fyllt av värme och hjärtlighet, där man blir sedd och bemött med respekt, en medmänniska bland medmänniskor.