VÄXJÖ 2023-5-5 KL. 18:38

Det här med vilda djur i city

Av Josefin Petersson

Värme, ljus och grönska är här och naturen spritter av liv. Och vår vackra stad är en del av naturen, vilket många inte tänker på.
Om vi stannar upp och lyssnar noga så hör vi fågelkvitter nästan överallt, det prasslar i buskarna och framför allt i skymningen så är trafiken rätt livlig på alla öppna gröna ytor. Det surrar kring blommor och träd, pigga småfåglar fångar insekter för att mata skrikande ungar i sina bon. Hur trevligt som helst!

Det här med vilda djur i city
Torbjörn Ekengren , krönikör. Foto: Josefin Petersson



Igelkottar, harar, kaniner samt en och annan räv har valt att bosätta sig nästan mitt i smeten och fåglar bor det nästan i varje kvarter. Måsar, kajor, duvor, sparvar och skator är nog de mest påtagliga men det finns många fler och mindre störande fågelarter i centrum. Bland de fyrbenta djuren finns det också ett antal mindre uppskattade arter som är ett återkommande samtalsämne; möss och råttor.

Inte helt oväntat så är det vi själva som skapar förutsättningarna för dessa ”störande” inslag av djur i stadsbilden. Vi kallar dem ofta skadedjur och det är främst hur vi hanterar vårt avfall som avgör omfattningen, allt ifrån hur vi håller vårt bord rent på uteserveringen till hur vi sköter sophanteringen för kontors-/bostadshus. Vem kan motstå en serverad buffé av godsaker?

Varje år görs det stora insatser för att minska antalet oönskade djur i Växjö. Det används fällor, gift, skyddsjakt och andra mer eller mindre drastiska åtgärder genomförs för att få bukt med problemen.

Djuren blir samtidigt mer orädda och tar för sig alltmer, alla har väl sett orädda måsar och kråkor norpa godsaker på uteserveringarnas bord? Det enda alla dessa djur gör sig skyldiga till är att vilja leva och de hittar kalasbra förutsättningar i vår närhet. Egentligen är de helt ointresserade av oss, det är bara vårt avfall de är ute efter. Och där maten finns bosätter de sig. Och förökar sig.

Eftersom vi tycker det är problematiskt kan vi själva göra en stor preventiv insats genom att ta ett större ansvar för vårt avfall och hur vi hanterar det. Inte bara hemma utan överallt.

Jo, jag vet att ex.vis rådjur, harar och kaniner är och kalasar i våra trädgårdar samt planteringar. Och insekter som inte pollinerar, bara konsumerar växter. Och som borde anses som skadedjur också. De har bara lite svårt att förstå att vi inte planterar växterna till dem. Alltså ungefär som ”skadedjuren” inte förstår det där med vårt avfall.

Djur rör oss på många olika sätt men en sak är säker; de finns och vi måste förhålla oss till dem på ett hållbart sätt. Och ta ansvar för vår del i relationen. Annars är vi rätt rökta.

#alladjurärfantastiska
#utomdesomärjobbiga





Torbjörn Ekengren, körnikör