VÄXJÖ 2024-6-14 KL. 18:57

Den sociala dansen samlar kulturlivet från Växjö i år

Av Josefin Petersson

VÄXJÖ. I år är det femte gången som föreningen Kronoberg Solidaritet med Emelie Bergendorff i spetsen anordnar social dans på bryggan intill Vattentorget. I år bjuder arrangemanget även på konst utöver musik och dans.
- Det är egentligen inget avancerat utan vi sätter upp ljudsystem, vi har dj, vi försöker göra det fint på bryggan och skapa en välkomnande atmosfär, berättar Emelie Bergendorff, föreningen Kronoberg Solidaritet.

Den sociala dansen samlar kulturlivet från Växjö i år
För femte gången ordnar föreningen Kronoberg Solidaritet med Emelie Bergendorff social dans på bryggan intill Vattentorget i sommar. På bild till vänster syns också sommarens huvud DJ Mohammed Abbashar. Foto: Josefin Petersson


Syftet med den sociala dansen är att skapa en spontan, neutral och prestigelös plats, där Emelie Bergendorff och Mohammed Abbashar vill att alla människor ska kunna delta i dansen eller kanske bara sitta och ta en kaffe och njuta av atmosfären som skapas av de spontana mötena. Ett syfte är också integration, både kulturell, ålder och klass.
– Alla är vi här för att njuta av stunden med dans och musik, dessutom försöker vi lyfta olika kulturer lokalt som får vara med och visa upp sig, allt från musiker till dansare. Speciellt för det här året är att konst kommer att vara en central del. Vi kommer att ha konstnärer som kommer stå runt om dansen, antingen kommer de att ställa ut sin konst eller måla under tiden som dansen pågår. Just konst är en stor kulturaspekt i Växjö, berättar Emelie Bergendorff.

Det är först det här året som de har kunnat greppa hur mycket den sociala dansen har betytt. De har haft många som kommit fram och tackat dem för att de gör det, samtidigt som också många frågar när det är dags igen. Många önskar också att de kunde köra varje lördag, men det blir fem tillfällen i år, med start lördagen den 15:e juni och sedan avslutas allt lördagen den 17:e augusti under Karl-Oskar dagarna med extra allt.
– Förra året så körde vi i tre timmar, när vi började avsluta så var det många som önskade att vi skulle köra en timme till, det var ingen som ville gå hem. Det är så fantastiskt roligt att kunna visa på den kultur som finns i Växjö med mängder med olika artister och musiker, i år kommer verkligen mångfalden vi har att synas. Vi har också lyckats para ihop folk med varandra, till exempel orientaliska musiker med orientaliska dansare som inte visste om varandra tidigare, berättar Mohammed Abbashar, huvud DJ för sommaren.

Dansen skapar också ringar på vattnet, människorna som möts genom dansen träffas också senare på mötesplatsen på Sandgärdsgatan för häng och en kopp kaffe. Både dansen och mötesplatsen i centrum är så viktiga för den sociala kontakten som i sin tur är bra för hälsan. Tanken är att de fem tillfällena ska bjuda på olika typer av akter, det kommer bli variation i både musiker och dansare.
– Vi har försökt vara lyhörda mot kulturen i stan och har försökt skapa ett varierat program, där vår förhoppning också är att lokala artister och dansare ska få en plattform att visa upp sig på. Bara platsen i sig på bryggan nere vid Vattentorget har med åren blivit en naturlig mötesplats för människor, när vi sedan adderar musik och dans så tar vi det till nästa nivå, avslutar Emelie Bergendorff.
Josefin Petersson


I år blir det fem tillfällen med start 15:e juni, finalen blir sedan lördagen den 17:e augusti under Karl-Oskar dagarna, då utlovas extra allt av arrangörerna. Foto: PrivatI år blir det fem tillfällen med start 15:e juni, finalen blir sedan lördagen den 17:e augusti under Karl-Oskar dagarna, då utlovas extra allt av arrangörerna. Foto: Micke Östlund