VÄXJÖ 2024-5-17 KL. 18:30

Den otroliga storyn om gatuhunden Arthur berättas i Växjö

Av Hans Nilsson

VÄXJÖ. Den 23 maj är en stor dag för hundälskare i Växjö. Filmen ”Arthur The King” visas och Mikael Lindnord - som filmen handlar om - kommer till Filmstaden i Växjö för att berätta historien om när han mötte gatuhunden Arthur i Ecuador och tog med honom hem till Örnsköldsvik.

Den otroliga storyn om gatuhunden Arthur berättas i Växjö
- Jag står och grinar när jag berättar om Arthur. Han var en hjälte. Jag är ju inte klar med Arthur, säger Mikael Lindnord. Foto: Krister Göransson.

- Det här är ett sätt hedra Arthur. Jag blir så glad när jag träffar folk och hör vad Arthur har betytt för dem, säger Mikael Lindnord till Lokaltidningen.
- Jag står och grinar när jag berättar om Arthur. Han var en hjälte. Förr var jag en hårding, men man blir mjuk. Jag är ju inte klar med Arthur, lägger han till.

Det blir pampigt vid klockan 18 den 23 maj när Mikael Lindnord kommer till Växjö. En röd galamatta kommer rullas ut vid Filmstaden. Så ser det ut i ett 30-tal städer som han åker runt och besöker nu i samband med att filmen ”Arthur The King” visas.
Boken ”Arthur-Gatuhunden som lämnade djungeln och hittade hem”, skriven av Mikael Lindnord, ligger till grund för filmen ”Arthur The King”.
Den verkliga storyn är som en Hollwood-film. Mikael Lindnord var i Ecuador 2014 med sitt lag för att tävla i Multisport-VM. De siktade på guld.
Banan var på 70 mil genom 13 olika klimatzoner. Efter att ha startat på hög höjd i Anderna och fortsatt ner i Amazonas och ut till Stilla Havet vilade laget en stund.
Då kände Mikael Lindnord att någon tittade på honom. Det var en mager och smutsig hund med sår på ryggen som tittade på köttbullarna han hade i handen. Han gav några köttbullar till hunden och tänkte inte mer på det.
Men efter det slog hunden följe med laget. Laget accepterade den nye medlemmen. De gav honom namnet Arthur efter Kung Arthur.
I den sista etappen med 14 timmars paddling genom ett träsk hoppade Arthur ned i vattnet och simmade mot dem. Då lyfte Mikael Lindnord upp Arthur i knäet och virade in honom i en jacka. Han kunde inte lämna Arthur.
När laget gick i mål på 12:e plats var Arthur med. Nyhetsbyråer från hela världen ville prata med det svenska laget som kan ha valt bort ett VM-guld för en gatuhund.
Mikael Lindnord blev så förtjust i Arthur att han tog med honom hem till sin familj i Örnsköldsvik. I Sverige mottogs de som hjältar och hundratals journalister mötte dem på Arlanda.
Mikael Lindnord och hans familj fick sex fantastiska år med Arthur i Sverige. Arthur avled 2020 efter att ha blivit sjuk. Familjen har inte skaffat någon ny hund efter Arthur.
Nu har den här otroliga storyn blivit film med skådespelaren Mark Wahlberg i huvudrollen som Mikael Lindnord och i regi av Simon Cellan Jones.
- Det är en enorm hierarki i Hollywood, och det är en otroligt hård bransch med hårt arbetande män och kvinnor, berättar Mikael Lindnord.
- Men jag hade stort inflytande på filmen. Jag var med i alla steg och hade åsikter om filmmanuset och jag var med på plats under inspelningen med Mark Wahlberg och filmteamet i tre månader i Dominikanska Republiken.

I filmen är Arthur en gatuhund i Dominikanska republiken som får en köttbulle av en medlem i ett lag som tävlar i äventyrsracing. Arthur slår följe med laget i fem dygn när man kämpar till fots, till cykel, via bergsklättring och kajakpaddling i djungelterräng.
Ledaren blir så förälskad i Arthur att han tar med sig honom hem till Colorado i USA.

Hans nisson


Nu har den här otroliga storyn blivit film med skådespelaren Mark Wahlberg i huvudrollen som Mikael Lindnord och i regi av Simon Cellan Jones. Foto: Lucky Dogs, pressbild"Arthur The King" med Mark Wahlberg baseras på Mikael Lindnords berättelse om när han mötte gatuhunden Arthur i Ecuiador 2014 och tog med honom hem till Örnsköldsvik. Foto: Lucky Dogs, pressbild