VÄXJÖ 2023-8-31 KL. 18:30

Den grova misshandeln på golfbanan skakade klubben i Araby - domen blev fängelse

Av Hans Nilsson

VÄXJÖ. Den grova misshandeln på en 65-årig man som spelade golf på Växjö golfklubb skakade klubben rejält. Nyligen kom domen mot de två unga män som misshandlade och rånade golfspelarna.
Den 20-årige man som misshandlade 65-åringen med en golfklubba döms till fängelse i två och ett halvt år.

Den grova misshandeln på golfbanan skakade klubben i Araby - domen blev fängelse
Enligt ett vittne ska den 20-årige mannen ha slagit helt ursinnigt mot den 65-årige mannens kropp med minst tio slag. Till slut gick golfklubban sönder. Foto: Polisens foto från förundersökningen


En mycket ovanlig händelse utspelades den 31 maj på Växjö Golfklubb en helt vanlig onsdagseftermiddag.

Tre män i 60-70 årsåldern spelade en runda golf ihop på banan som ligger vid Araby Herrgård. När de skulle slå ut vid hål 13 tog det stopp.
För där satt ett gäng med fem män i 20-25-årsåldern som hade gått in på golfbanan utan tillåtelse. De satt vid hålet och drack sprit och vägrade att flytta på sig trots att golfspelarna bad dem att göra det. En av golfspelarna tog upp sin mobiltelefon för att ringa.

Då kom en i gänget, en 20-årig man, fram till dem. Han hade handen innanför jackan och sa att han hade en pistol, och hotade med att skjuta golfspelarna.
Sedan gick han till attack mot en av golfspelarna, en 65-årig man. Först med knytnävarna och sedan med en golfklubba.
Enligt ett vittne ska han ha slagit helt ursinnigt mot den 65-årige mannens kropp med minst tio slag. Golfspelaren låg på marken och försökte skydda sin kropp. Men 20-åringen fortsatte att slå och sparka och till slut gick golfklubban sönder.
Under misshandeln rånades även en av de andra golfspelarna på klubbor av en 24-årig man i gänget.

Polisen larmades till golfbanan och grep hela gänget som då hade tagit sin tillflykt till Tegeludden. Två av de unga männen blev sedan misstänkta för grov misshandel och rån.
Den 65-årige mannen som blev grovt misshandlad togs till sjukhuset men behövde inte läggas in för vård.
Av rättsintyget framgår att mannen hade ett stort antal sår och blåmärken på armar, ben, bålen och i ansiktet som kan förklaras med slag med golfklubba och sparkar samt knytnävsslag i ansiktet.
Domen mot de två männen i gänget kom för ett par veckor sedan.
Den 20-åring som misshandlade den 65-årige mannen med golfklubban dömdes till fängelse i två år och sex månader för grov misshandel bland annat.
Han ska också betala skadestånd på 33 800 kronor till den misshandlade golfspelaren.

Den 24-årige mannen i gänget som tog klubbor från brottsoffrets golfbag och nycklar fick villkorlig dom för häleri.
Mannen som misshandlade golfspelaren finns under tolv avsnitt i belastningsregistret. Han är sedan tidigare dömd bland annat för misshandel, brott mot knivlagen och flera narkotikabrott.

Denne 20-årige man dömdes nu även för hot mot tjänsteman efter att ha mordhotat en ordningsvakt på Växjö station och häleri för att han länsat bagarna efter misshandeln.
hans nilsson