VÄXJÖ 2024-5-24 KL. 15:18 DEBATT: För en demokratisk framtid i Palestina
Av Hans Nilsson
I en värld präglad av konflikter och spänningar är det viktigt att uppmärksamma det faktum att demokratiska länder sällan krigar med varandra. Denna grundläggande sanning är av central betydelse när vi överväger en lösning på den långvariga konflikten mellan Israel och Palestina.
Genom att främja demokratiska principer och värna om mänskliga rättigheter kan man skapa en grund för varaktig fred och stabilitet i Israel och Palestina, tror Juba Ourad i Växjö. Foto: Privat
Genom att främja demokratiska principer och värna om mänskliga rättigheter kan vi skapa en grund för varaktig fred och stabilitet i regionen.
Demokratiska värderingar som respekt för individens rättigheter, rättsstatsprincipen och fria och rättvisa val utgör grunden för en hållbar fred. När människor har möjlighet att uttrycka sina åsikter och delta i beslutsprocessen genom demokratiska institutioner minskar risken för konflikter och ökar möjligheten till fredlig samexistens.
I fallet med Israel och Palestina är det tydligt att närvaron av islamistisk extremism och organisationer som Hamas som stöds av Iran, en av de värsta diktaturerna i världen, utgör ett hinder för fred och stabilitet. För att bryta den negativa cykeln av våld och konflikt är det avgörande att palestinierna tar avstånd från extremism och istället arbetar för en fredlig och demokratisk framtid. Genom att bygga upp demokratiska institutioner och främja en kultur av fred och försoning kan man skapa förutsättningar för en varaktig lösning på konflikten.
Den palestinska diasporan, som lever i demokratiska länder runt om i världen, har en unik möjlighet att bidra till en fredlig framtid i Palestina. Genom att ta initiativet till att utforma en ny palestinsk författning som vilar på demokratiska principer och värden kan de vara en drivande kraft för förändring. Genom att dra lärdom av historiska exempel som Tyskland och Japan efter andra världskriget kan man se hur demokratiska reformer kan leda till fred och stabilitet.
Det är också viktigt att poängtera att ingen demokratisk nation vill ha en granne som styrs av islamistisk extremism och våld. Därför är det i den demokratiska världens intresse att stödja palestinierna i deras strävan efter en fredlig och demokratisk stat. Genom att erbjuda resurser och expertis för att stödja demokratiska reformer och främja fred och försoning kan det internationella samfundet spela en avgörande roll i att bidra till en varaktig lösning på konflikten.
Sammanfattningsvis är det endast genom att främja demokratiska principer, avvisa extremism och arbeta tillsammans för en fredlig framtid som Israel och Palestina kan hitta en väg bort från konflikten. Genom att följa exemplet från demokratiska länder runt om i världen och ta initiativet till en demokratisk förändring kan palestinierna skapa en grund för en fredlig och hållbar framtid där fred och välfärd kan blomstra för alla invånare i regionen. Det är dags att arbeta tillsammans för en demokratisk framtid i Palestina och lägga grunden för en varaktig fred i regionen.
Med detta sagt, tror jag inte att detta kan ske så länge Netanyahu och extremisterna som sitter i hans regering styr i Israel; och inte heller kan man förvänta sig uppkomsten av en palestinsk demokratisk stat med hjälp av den s.k. Arabvärlden i vilken demokratin är obefintlig.
Palestinierna måste frigöra sig från dem som har gjort den palestinska frågan till en alibifråga, och detta måste göras internt och internationellt. Den iranska regimen kommer aldrig att bidra till välstånd, demokrati och frihet för det palestinska folket.
Vision & Politik, Juba Ourad, Växjö