VÄXJÖ 2024-1-24 KL. 10:11

Dans, musik och samtal på Nygatan 6

Av Hans Nilsson

VÄXJÖ. Nygatan 6 bjuder på dans och musik av olika slag och äventyr för barn och unga på kulturnatten.
Det blir fint besök av Ingmar Nordström och samtal om hur populärmusiken i Växjö påverkades av närheten till regementet och militärmusikerna.

Dans, musik och samtal på Nygatan 6
"Aina – en sjöluffares äventyr" med Lotta Sjölin Cederblom och Henrik Cederblom. Foto: PressbildDen 27 januari på Nygatan 6 inleds 10.30 till 11.15 med ”Aina – en sjöluffares äventyr” En musikföreställning får den unga publiken som får följa med in i en värld full av spännande, farliga, osannolika och roliga situationer.
Det är en sann berättelse om Aina Cederblom som för 100 år sedan valde att lämna Göteborgs hamn i sin lilla motorbåt Rospiggen och ge sig ut i världen på äventyr. Henrik Cederblom och Lotta Sjölin Cederblom tar med publiken på detta fantastiska äventyr.
Sedan väntar dansworkshop klockan 13.00-14.00. Smålands Musikarkivs dansarkivarie Zandra Axelsson bjuder in till dansworkshop där man kan lära sig dansa vals. Mårten Sundén från Musica Vitae står för musiken.
”När Växjös dansmusik kom från regementet” är nästa programpunkt vid 16.00-17.00.

Det är självaste Ingmar Nordström med musikervännersom kommer tillbaka till Nygatan 6 och spelar.
Det blir även samtal med Mischa van Kan på Linnéuniversitetet och Leif Carlsson på Smålands Musikarkiv. Hur påverkades populärmusiken i Växjö med omnejd av närheten till ett regemente och dess militärmusiker?
Programmet avslutas med att Musica Vitae spelar till dans klockan 20.30. Musica Vitae bjöd upp till dans för första gången på Korröfestivalen sommaren 2023.
Nu blir det repris på en mycket uppskattad premiär. De spelar bland annat en klassisk vals av Tjajkovskij, en herrgårdsvals från Värmland och en Strausspolka.
Ledare är Musica Vitaes egen violinist och spelman Mårten Sundén som också har arrangerat flera av låtarna.
hans nilsson


Självaste Ingmar Nordström med musikervännersom kommer till Nygatan 6 och spelar. Foto: Pressbild