Av Josefin Petersson
VÄXJÖ. Att besöka Cafiket i Strandbjörket är som att kliva rakt in i en sommaridyll. Här doftar det nygräddade våfflor, kaffe och svensk sommar, ett utflyktsmål för både turister och Växjöbor som valt att semestra på hemmaplan. Är du däremot på resande fot så kan du passa på att ta ett stopp vid Cafiket Innaren, oavsett om du reser på vägen eller vattnet.
Cafiket Innaren startade 2007 och Cafiket Strandbjörket 2009. Bakom verksamheten står Matilda Ludvigsson Wallette vid sin sida har hon bland annat dottern Liv Wallette som sommarjobbat flera somrar på caféerna, Matilda Ludvigsson Wallette är en driftig entreprenör som med kärlek till både mat och miljö har förvandlat det som en gång var en enkel kiosk till ett fullfjädrat sommarcafé.
– Vi hade nyligen flyttat hem till Sverige och hade kört förbi kiosken vid Innaren många gånger, så vi slog till och tog över Gustafssons kiosk 2007 och gjorde om det till ett riktigt fik. Sedan 2009 finns vi även vid Strandbjörket. Namnet Cafiket kom till när min systerdotter bestämt sa till en kund vid Innaren, att det är ingen kiosk längre, det är ett cafik, en blandning mellan café och fik, berättar Matilda Ludvigsson Wallette.
Cafiket i Strandbjörket är känt för sitt våffelutbud, där allt från klassisk grädde och sylt till lyxigare varianter med skagenröra, rödlök eller till och med nutella och kanel som för tankarna till churros finns på menyn.
– Jag försöker skapa en ny våffla varje år, det är ett sätt att utveckla och överraska våra gäster, säger Matilda Ludvigsson Wallette.
Det är däremot inte bara våfflor på menyn i Strandbjörket, det finns också glass, sallader, bakat potatis, kycklingcurry-wraps och en barnmeny med pannkakor. På Cafiket Innaren finns inga våfflor, men köttbullesmörgåsar och hembakad äppelpaj med vaniljsås är en stor favorit. Till dryck finns förutom kaffe och saft även iskaffe, smoothies och milkshake.
Cafiket Innaren och Cafiket Strandbjörket är öppet under sommaren, från maj till augusti, det drar gäster från hela Växjö med omnejd. Till Innaren kommer också många med båt, särskilt från Rottne, något som ytterligare förstärker platsens känsla av sommarutflykt.
Att driva ett café är inte bara våfflor och solsken. Vädret spelar stor roll och maj månad har de senaste åren varit en utmaning med mycket regn. Det har väckt idéer om framtida satsningar för att förlänga säsongen och erbjuda fler sittplatser i skydd från väder och vind.
– Vi har stora visioner framåt, men detaljerna håller vi lite hemliga än så länge, säger Matilda Ludvigsson Wallette med ett leende.
Verksamheten är också en viktig sommararbetsplats för unga. Många återkommer år efter år och flera har jobbat här i över åtta somrar.
– Det är en jätterolig del i det hela, vi är som ett litet sommarteam tillsammans, säger Matilda Ludvigsson Wallette.
En av dem som jobbat under somrarna är Matilda Ludvigsson Wallettes dotter.
– Just Strandbjörket är helt perfekt, efter lek och bus i parken är det passande med en fika eller varför inte något matigare, du kan också ta med dig det du vill äta och sitta i parken på en filt. Sedan får man inte glömma utsikten över sjön på Cafiket Innaren, den är helt magisk, säger Liv Walette.
Matilda Ludvigsson Wallette har tidigare arbetat inom eventbranschen, där spelade mat ofta en viktig roll, med det så växte också hennes intresse för att laga och skapa mat fram.
– Jag älskar att vara kreativ i köket och hittar glädje i att ta fram nya recept, särskilt nya våfflor, vilket blivit ett signum för Cafiket. Jag har definitivt världens bästa jobb, jag gillar allt, miljön, människorna och kreativiteten. Jag får skapa en plats för andra att älska, både gäster och personal. Så om du är i Växjö i sommar, ta en sväng förbi Strandbjörket, slå dig ner med en våffla och låt sommaren smaka precis så som den ska. Eller varför inte stanna till vid Innaren och göra en utflykt av det, avslutar Matilda Ludvigsson Wallette.
Josefin Petersson
Cafiket Innaren startade 2007 och ligger på en rastplats intill sjön Innaren. Foto: Privat