VÄXJÖ 2023-3-20 KL. 09:50

Basketen stekhet i Växjö igen - här får alla barn spela

Av Hans Nilsson

VÄXJÖ. Basketen är stekhet bland barn och unga i Växjö - på bara några år har Växjö Ravens mer än fördubblat sitt medlemsantal och föreningen har nu 22 lag.
- Vi vill nå så högt upp som möjligt och vara bland de bästa i Sverige med våra lag, samtidigt som vi vill vara inkluderande. Alla barn och ungdomar ska känna sig välkomna hos oss och få chansen att spela, förklarar Eric Wickell, ordförande för Växjö Ravens Basketball.

Basketen stekhet i Växjö igen - här får alla barn spela
På fyra år har Växjö Ravens Baskettball gått från 200 till 430 medlemmar och har nu 22 lag i föreningen. Här är ett gäng med flckor födda 11 till 08 som tränade i Strandbjörkshallen förra måndagen. Foto: Hans Nilsson


Förra fredagen spelade damernas A-lag i Växjö Ravens sin sista match för säsongen i division 2 hemma i Strandbjörkshallen. Man föll mot Brahe Basket med 58-59.
Herrarnas A-lag i Växjö Ravens har sin sista hemmamatch i division 2 mot Oskarshamn den 2 april.
Det är i Strandbjörkshallen föreningen har sitt kansli och sin hemmaplan sedan två år. Här spelar man sina hemmamatcher för det mesta och det är en av de runt nio hallar man använder för att träna i.

De senaste åren har intresset för basket hos barn och unga bara pekat uppåt i Växjö. Det är något Mattias Lundgren kan vittna om.
Han kom från Tranås 2000 och började spela med Växjö Basket. Nu har han varit med som coach sedan 2001 i Växjö Queens och Växjö Ravens, och upplevt både uppgång och nedgång i intresse för basketen i Växjö.
- Basketen är på uppgång i Växjö nu igen. Det här är en billig sport, det finns inga ekonomiska hinder. Nu har vi 22 lag i Växjö Ravens, så många lag och så här mycket barn och ungdomar har vi aldrig haft förut, säger Mattias Lundgren.
- Vi får telefonsamtal från föräldrar varje vecka som vill att deras barn ska börja spela hos oss. På fyra år har vi gått från 200 till 430 medlemmar. Vi kan ha 40 barn per träningsgrupp ibland. Det är en utmaning att få tillgång till träningshallar.
Sedan i september 2022 är Mattias Lundgren utvecklingsansvarig för Växjö Ravens barn- och ungdomsverksamhet. Huvuduppdraget är att stötta coacherna.
Mattias Lundgren är lite av spindeln i nätet för att se till att Växjö Ravens satsning på inkludering och värdegrund fungerar smidigt.
- Alla barn ska känna sig välkomna och få speltid på 12 till 26 minuter när det är match. Även om de har missat nån träning ska de bli uttagna till match och få minst 12 minuter speltid. Alla som är tillgängliga ska bli uttagna av coachen.
- Jag gör stickprov för att se om coacherna följer detta på matcherna. Om de inte gör det har jag uppföljande samtal med dem efter matchen. Det här gäller i alla vår lag upp till att barnen är 16 år, berättar Mattias Lundgren.

En annan sak som Växjö Ravens fäster stor vikt vid är att spelare, ledare och även föräldrar ska uppträda på ett bra sätt, påpekar Mattias Lundgren.
Både mot medspelare, motståndare och domare och sekretariat och mot andra lag i Växjö Ravens. På matcher vill man inte höra föräldrarna prata negativt språk till motståndare eller andra och undvika coaching från läktaren.
- Vi accepterar inte något dåligt beteende när vi är på träning och spelar match, det gäller i alla situationer. Vi ska själva vara förebilder, slår Mattias Lundgren fast.
Förra veckans kampanj på 8 mars och kvinnodagen understryker också hur Växjö Ravens vill jobba numera. Man vill vara en del av samhället och vara inkluderande, som Eric Wickell uttrycker det.
Växjö Ravens ville belysa kvinnors och flickors rättigheter till ett jämställt och rättvist samhälle. På sociala medier lyfte man fram Unizons arbete för utsatta kvinnor och skänkte intäkter från sin kiosk till organisationen.

Eric Wickell, som blev ordförande i Växjö Ravens för två år sen, påpekar att basketen uppfanns 1891 men att det inte var förrän 1953 som kvinnor fick vara med i en VM-turnering. Det var först 1997 som kvinnornas WNBA startade i USA.
- Basketen är tillgänglig för tjejer idag, men det finns områden i samhället där villkor och förutsättningar är olika beroende på kön. Vi vill bidra med att lyfta medvetenheten om det och till en fortsatt positiv samhällsutveckling för kvinnor och tjejer, förklarar Eric Wickell.hans nilsson


Växjö Ravens Baskettball kan ibland ha 40 barn per träningsgrupp. Här är ett gäng med flckor födda 11 till 08 som tränade i Strandbjörkshallen nyligen. Foto: Hans Nilsson