VÄXJÖ 2023-4-27 KL. 16:45

Åke Johansson har jobbat i 50 år utan att vara anställd

Av Hans Nilsson

VÄXJÖ. Fastighetsägaren Åke Johansson i Växjö har arbetat i 50 år men aldrig varit anställd hos någon. Förra söndagen fyllde han 70 år och nu ser han fram emot att resa och se världen.
- Jag har jobbat hårt och det har gått väldigt bra för mig, nu hoppas jag att jag får vara pigg i flera år till så jag kan njuta av det jag slitit ihop, förklarar han.

Åke Johansson har jobbat i 50 år utan att vara anställd
Åke Johansson är arbetargrabben som blev fastighetskung i Alvesta i slutet av 1990-talet och som idag äger flera industri- och hyresfastigheter i Växjö. Förrförra helgen fyllde han 70 år. Han har varit företagare i 50 år. Foto: Hans Nilsson


Åke Johansson är arbetargrabben som blev lite av en fastighetskung i Alvesta i slutet av 1990-talet och som idag äger flera industri- och hyresfastigheter i Växjö.
Han har varit företagare i 50 år. Inte en enda dag i sitt liv har han varit anställd och haft en chef.

Men han växte upp under ytterst enkla förhållanden i Aringsås i Alvesta. Hans pappa var sågverksarbetare och mamman var hemmafru.
Familjen bodde i ett gammalt torp där det saknades vatten och el i hemmet i flera år.
- Vi fick inte el förrän 1960 när jag var sju år och började skolan, och huset var gammalt och dragit. Det var verkligen mycket enkla förhållanden, minns Åke.

Tidigt i livet fick Åke ett intresse för bilar. Efter högstadiet valde han att läsa till bilmekaniker på yrkesskolan i Alvesta.
Direkt efter att ha gjort lumpen startade han sedan en egen bilverkstad i garaget hemma hos föräldrarna på Grönsängen i Aringsås i Alvesta. Det var 1973 och Åke var 20 år gammal.

Skylten med ”Alvesta Bilservice” finns kvar ännu idag i garaget.
- Mina föräldrar var emot att jag startade bilverkstad. De trodde det skulle bli tufft att leva på en bilverkstad. Min mor ville att jag skulle bli snickare istället, berättar Åke.
- Men jag var beslutsam, och jag påverkades nog av mina kompisar. Många av dem var egna företagare och sålde bildelar bland annat. Sedan fanns det väldigt få bilverkstäder i Alvesta på den tiden, så jag fyllde nog ett tomrum.
Det gick bra för Åke. Kunderna kom i en strid ström och redan efter ett år flyttade han sin bilverkstad till en lokal på Järnvägsgatan under viadukten i Alvesta och anställde en bilmekaniker.

Åke slet hårt de där åren och lade undan pengar.
- De första tio åren jag hade bilverkstad jobbade jag från 7 till 23 varje dag från måndag till fredag. Jag ville hela tiden gå framåt och utvecklas. Jag är aldrig nöjd, det får man inte vara.
- Jag ville inte stå still, man måste utveckla en rörelse och få större volym. Annars går det inte.

Åke tog nästa kliv i utvecklingen 1982 när han köpte Fors Bil AB:s fastighet i Alvesta och började sälja bilar i kombination med bilverkstad. Kanske var det där han fick smak på att köpa fastigheter.

Som mest hade Åke 20 anställda på Alvesta Bilservice. Men i slutet av 90-talet sålde Åke bilfirman och verkstaden och började köpa, förvalta och sälja hyres- och industrifastigheter i Alvesta och Växjö istället.
- Från 1995 till 1997 köpte jag sju-åtta hyresfastigheter i centrala Alvesta. Det var billigt med fastigheter då. Sedan sålde jag fastigheterna 2004 för det dubbla värdet.

Åke har fortsatt att köpa och sälja fastigheter sedan dess. Genom åren har han ägt 15 fastigheter totalt.
- Jag köper en till två fastigheter varje år. Nu har jag fem industrifastigheter och tre hyresfastigheter i Växjö. Jag tittar alltid på skicket, värdet och utvecklingsmöjligheterna när jag ska köpa en fastighet. Kan man bygga ut det? Är det värt pengarna?

Åke älskar verkligen att hålla på med fastigheter.
- Jag känner ett välbefinnande i kroppen när jag tycker att jag har gjort en bra fastighetsaffär. Men man måste vara noggrann och man får inte vara godtrogen, då kan man bli lurad.

Förrförra söndagen firade Åke sin 70-årsdag ihop med sin fru Marita, fyra barn, fyra barnbarn, tre bonusbarn och sex bonusbarnbarn på Villa Gransholm.
Det har gått bra för arbetargrabben som växte upp i ett hus utan el och vatten.
- De första åren jag var företagare drevs jag nog av en revansch på min uppväxt, men sedan har det handlat om andra saker. Jag har inte gått några skolor efter yrkesskolan, men jag är bra på huvudräkning och jag har nog en intuitiv intelligens när det gäller att göra affärer och köpa fastigheter.
- Min far sa ofta att mark, skog och fastigheter alltid stiger i värde. Han hade känsla för det där. Men han hade ingen möjlighet att göra något av det, fast det har jag haft.
hans nilsson


Åke Johansson älskar att hålla på med fastigheter, berättar han. Foto: Hans Nilsson- Jag känner ett välbefinnande i kroppen när jag tycker att jag har gjort en bra fastighetsaffär, berättar han. Foto: Hans Nilsson