VÄXJÖ 2024-1-22 KL. 10:50

Åhléns på offensiven med ny varuhuschef

Av Hans Nilsson

VÄXJÖ. Åhléns är på offensiven i hela landet och det märks även i Växjö. Varuhuset på Storgatan 13 var i topp i julhandeln inom Åhléns i hela landet. Nu satsar man på att sälja ännu mer genom förlängda öppettider till 19 på vardagar.
- Vi trendar uppåt nästan varje månad, säger Alexander von Zeipel, chef på Åhléns i Växjö sedan i juli förra året.

Åhléns på offensiven med ny varuhuschef
Åhléns i Växjö var i topp i julhandeln inom företaget i hela landet och nu satsar man på förlängda öppettider till 19 på vardagar. - Vi trendar uppåt nästan varje månad, säger Alexander von Zeipel, varuhuschef på Åhléns. Foto: Hans Nilsson


Det blåser nya vindar på Åhléns. Företaget gick i augusti 2022 in i en ny fas när entreprenören Ayad Al-Saffar blev Åhléns vd och majoritetsägare, ihop med Torsten Jansson och Göran Härstedt.

Ayad Al-Saffar presenterade en ny ledningsgrupp med målet att göra Åhléns-kedjan till ett lönsamt företag med hjälp av en ny affärsmodell och nya varuhus.
De här vindarna har börjat kännas i Växjö. Den 5 juli 2023 tillträdde en ny varuhuschef på Åhléns i Växjö.
Det är 47-årige Alexander von Zeipel som växte upp på Norr i Växjö och som började jobba i kassan på Ikeas varuhus i Älmhult 2001.
Sedan var han på olika chefspositioner inom Ikea i England, Kanada, Danmark, Spanien och Belgien.
- Det sista jobbet jag hade på Ikea var som varuhuschef i Bryssel i Belgien. Jag slutade i september 2021. Då hade jag varit i 20 år på Ikea och jag tänkte att ”om jag ska göra något annat i livet så måste det nog ske nu”, förklarar Alexander.

Efter ett mellanspel som chef för en Willys-butik i Göteborg och studier online i företagsadministration fick han jobbet som chef på Åhléns i Växjö.
- Åhléns är ett gammalt klassiskt varumärke, och det känns väldigt bra med de nya ägarna. Det är snabba beslut som gäller, en positiv anda och entreprenörstänk. Man kan säga att det är lite som Ikea var för 15 år sedan.
- Jag känner mig väldigt hemma på Åhléns, jag växte ju upp i Växjö. Så det här är ett klassiskt varuhus för mig, mitt på Storgatan och mitt i Växjö city.
- Min mamma Moniqa Sundström jobbade dessutom här i 23 år när det var Tempo och EPA. Jag var här och sommarjobbade och hjälpte till med att inventera skivor i källaren, minns han.
Åhléns i Växjö har funnits på samma adress på Storgatan sedan 1941. Nyligen blev det klart med ett nytt hyresavtal i fem år till på samma adress . Ägarna visar att de vill satsa på Växjö, och det verkar gå bra med Alexander som varuhuschef.
- I stort sett varje månad går det uppåt. December var en fantastisk månad. Vi var i topp i julhandeln inom Åhléns i hela Sverige. Det var vi och ett varuhus i Stockholm som ökade mest i försäljning i procent, förklarar Alexander.
- Musikhjälpen hjälpte oss, det är jag 100 procent säker på. Många som var i stan för att se Musikhjälpen gick in och handlade på Åhléns. Det är främst försäljningen av barnkläder som har ökat väldigt mycket, och parfymer och smyckeskrin går mycket bra också.

Alexander känner att han har hunnit sätta sin prägel på varuhuset i Växjö.
- Jag är inte så bra på struktur men jag är bra på ett ge energi, och jag har försökt få in mer energi och passion för det personalen gör. Jag vill skapa en vi-känsla, och det är viktigt att ha kul när man jobbar. Det smittar av sig, kunderna märker av sånt.
- Sedan försöker jag drilla personalen i att städa, prismärka, fylla på i hyllorna och ha raka linjer. Det är viktigt att det är fräscht och snyggt, det ska se nytt ut hela tiden. Sånt fick man lära sig på Ikea.

Från årsskiftet och under hela 2024 har Åhléns öppet till 19 måndag till fredag istället för 18 som tidigare.
Den timmen kan göra mycket för försäljningen, tror Alexander som tog initiativet till den förlängda öppettiden.
- Det här är en lokal satsning, det är vi själva som har valt att ha öppet en timme längre. Hittills har det varit uteslutande positiva reaktioner från kunderna, säger Alexander.


hans nilsson


- Jag känner mig väldigt hemma på Åhléns, jag växte upp i Växjö. Det här är ett klassiskt varuhus för mig, mitt på Storgatan och mitt i Växjö city, och min mamma jobbade här dessutom, säger Alexander von Zeipel. Foto: Hans NilssonEfter 20 år på Ikea är Alexander von Zeipel varuhuschef på Åhléns i Växjö. Foto: Hans Nilsson