Av Cornelia Nilsson
GÄSSEMÅLA. På en liten gård i Tingsryd lever Aaron Neri och Gisela Eichinger drömmen om ett liv nära naturen. Tillsammans driver de Aron och Giselas gård som blev populärt bland lokalbefolkningen. När äpplena blev fler än hästarna kunde äta, startade de ett musteri. Nu har de tagit nästa steg i sin verksamhet.
– Förra året mustade vi 18 ton äppelmust, säger Aaron Neri.
För femton år sedan lämnade Aaron Neri 56 år och Gisela Eichinger 60 år, livet på en hästgård i Tyskland bakom sig. De var trötta på att olika sorters hinder stoppade dem från att ha en gård med hästar i Tyskland. Drömmen om en enklare vardag och kontakt med naturen ledde till en flytt till Tingsryd, tillsammans med hästarna.
Efter att ha flyttat till Sverige började paret utbilda sig. Yrkeslivet tog fart inom vård och omsorg. Aaron arbetar nu med stöd till personer med funktionsvariationer, medan Gisela är verksam inom hemtjänsten i Tingsryd. Samtidigt påbörjades arbetet med att rusta upp och utveckla gården, ett projekt som blivit en livsstil.
Paret har byggt upp en ny tillvaro på gården, där passionen för hantverk har fått blomma. Intresset för trähantverk tog Aaron med sig från Tyskland och han renoverade ett förråd på gården i Tingsryd som nu fungerar som verkstad. De startade sedan Aaron och Giselas Gård. För några år sedan började de producera äppelmust. Från början ville de hitta ett bättre sätt att ta tillvara på äpplena, inte bara ge dem till hästarna. Det blev starten på deras musteri.
Det lilla äppelmusteriet har växt och blivit populärt bland folket i bygden.
– Man kan lämna in sina äpplen för mustning hos oss och i fjol var det ett rekordår! Jag brukade musta sex till åtta ton äpplen, men förra året mustade vi 18 ton.
Med en korgpress och två packningspressar, varav alla fortfarande är manuella, klarar de av att hantera mellan 300 till 400 kilo äpplen per dag. Den varsamma processen bevarar smaken och gör det möjligt att sortera ut kärnhuset och dålig frukt.
– Vi har planterat några äppelträd som kommer från tyskland som smakar annorlunda jämfört med svenska sorter. Jag tycker det finns en charm i att olika äpple har olika smak, en viss äppelsort gör musten syrlig och en annan sort gör musten söt.
Nytt för i år är grönsaksodlingen. Ett förslag från Gisela Eichinger om att börja odla egna grönsaker blev startskottet. En av anledningarna till att de började odla var att de tycker om att äta egenproducerade grönsaker utan bekämpningsmedel eller konstgödsel. En bekant hjälpte till att bryta upp jorden och de har planterat olika grönsaker på gården. Många som besöker gården uppskattar det närproducerade.
– Vid gården ska vi ha det som en öppen gata så att man kan köra förbi och hämta grönsakerna när vi inte är hemma. Responsen på vår verksamhet har hittills varit jättebra. Vi skaffade höns för ett tag sedan och äggen tar slut snabbare än vad hönorna kan värpa, så jag hoppas att grönsaksodlingen också kommer att gå bra, avslutar Aaron Neri.
Cornelia Nilsson