Klik venligst
NYHETER 2021-4-18 KL. 10:32

Wolt satsar stort på Växjö: ”En stad med ett levande restaurangliv”

Av Hans Nilsson

Wolt satsar stort på Växjö: ”En stad med ett levande restaurangliv”
Wolt har redan över 25 anställda kurirer och man samarbetar med ett 30-tal restauranger i Växjö. Foto: Wolt

VÄXJÖ. Pandemin har gjort att efterfrågan på hemleveranser närmast har exploderat. Nu har ännu en matleveranstjänst gjort entré i Växjö. Det är finska Wolt som erbjuder möjlighet att beställa hem mat från lokala restauranger.
- Växjö är en stad med en välmående stadsnäring och ett levande restaurangliv. Det gör den till en spännande plats för oss, säger Carl Zetterqvist, vd för Wolt i Sverige.
Det är lite av ett krig på matleveransfronten i Växjö. Hotmat och Foodora finns sedan tidigare i stan. Nu försöker dessutom Wolt etablera sig i Växjö.

Wolt startades i Helsingfors i Finland 2014. Bolaget har verksamhet i 23 länder och i över 125 städer. Man serverar mat från 30 000 restauranger och via mer än 60 000 anställda.
Under 2020 korade Financial Times företaget till Europas näst snabbast växande bolag alla kategorier mellan åren 2015-2018.
Man ser stora möjligheter att lyckas även i Växjö i och med att pandemin har gjort att allt fler beställer mat från lokala restauranger hem till dörren. Det är i hög grad därför Wolt nu satsar på att etablera sig i Växjö.

Konkurrensen från Foodora och Hotmat i Växjö sporrar vd:n för Wolt i Sverige.
- Konkurrens är bra, den tvingar oss att hela tiden göra vårt yttersta för att bli det självklara valet för Växjöbor som vill ha hemleverans av mat och andra varor. Men branschen är ny i Sverige och växer snabbt, så den viktigaste uppgiften är att få fler personer att uppleva fördelarna med tjänster som Wolt, utöver att de idag handlar restaurangmat och dagligvaror analogt, säger Carl Zetterqvist.
På Wolt kände man snabbt att Växjö kunde vara en bra stad att etablera sig i.
- När vi började planera lanseringen i Växjö upptäckte vi hur välkomnande staden är. Vi valde faktiskt att snabba på processen för att kunna tidigarelägga lanseringen efter att krögare som vi redan arbetar med på andra orter insisterade att de ville inleda samarbete i Växjö, förklarar Carl Zetterqvist.
Wolt har redan över 25 anställda kurirer och man samarbetar med ett 30-tal restauranger i Växjö.
- Fler restauranger ansluter sig och förhoppningen är att alla stadens krögare väljer att inleda samarbete. En växande verksamhet innebär ju att vi kan skapa fler lokala jobbtillfällen. Arbetet som kurirpartner åt oss gör att personer som vanligtvis har svårt att få jobb lätt kan komma igång och tjäna pengar, samtidigt som skatter och sociala avgifter betalas och kurirpartners omfattas av försäkringar, säger Carl Zetterqvist.
- Vi är väldigt nöjda med starten i Växjö och glada för det varma välkomnandet. Det känns bra att kunna stötta restaurangnäringen som har en tuff tid under pandemin, bland annat erbjuder vi ju fria leveranser från alla restauranger efter 20.30 alla dagar i veckan.

På sikt vill Wolt även ha ett samarbete med exempelvis butiker och etablera sig på fler orter i regionen, som Alvesta, till exempel.
- Vi kommer hjälpa krögarna med den digitala omställningen och ambitionen är att erbjuda affärsutveckling till våra samarbetspartners. På sikt vill vi att ett helt köpcentrum ska kunna rymmas i fickan med hjälp av vår plattform. Vi börjar med food-court och kommer över tid att addera andra kategorier.
- Förhoppningsvis kan vi starta verksamhet i andra orter i trakten också på sikt. Men just nu är vi fokuserade på att se till att verksamheten i Växjö fortsätter att utvecklas så bra som möjligt, säger Carl Zetterqvist.

hans nilsson


- Vi valde att snabba på processen för att tidigarelägga lanseringen i Växjö efter att krögare som vi arbetar med på andra orter insisterade att de ville inleda samarbete i Växjö, förklarar Carl ZetterqvisT, vd för Wolt i Sverige. Foto: Wolt