NYHETER 2021-2-27 KL. 18:31

Wikelund (SD) om Laubers utspel: ”Socialdemokraterna är desperata”

Av Hans Nilsson

Wikelund (SD) om Laubers utspel: ”Socialdemokraterna är desperata”
Pernilla Wikelund i SD menar att Malin Laubers inlägg där hon går mycket hårt åt SD visar att valrörelsen har kommit till Växjö. Foto: Hans Nilsson

VÄXJÖ. Pernilla Wikelund, ordförande för Sverigedemokraterna i Växjö, är upprörd över Malin Laubers inlägg på Facebook där hon totalsågar SD.- Malin Lauber ska faktiskt skämmas. Hon fultolkar medvetet och populistisk alla Sverigedemokraternas förslag lika illa som fan läser bibeln, tycker Pernilla Wikelund.
Pernilla Wikelund anser att Socialdemokraternas kommunalråd Malin Lauber kör med fulspel mot SD.
Hon menar att Malin Laubers inlägg där hon går mycket hårt åt SD visar att valrörelsen har kommit till Växjö.
- Socialdemokrater svingar sina lögner och fula utspel både högt och lågt. Inlägget bevisar än en gång hur Socialdemokratin fungerar när det närmar sig valrörelse. Det är knappast en slump att sånt här serveras för att i panik övertyga flyende socialdemokratiska anhängare, säger Pernilla Wikelund och fortsätter:
- Det är därför hon uppför sig på detta sätt. S är desperata helt enkelt. Det kommer bli värre och smutsigare från sossarnas sida. Men jag har hög tillit till Växjös väljare. De enda hon lurar är den egna redan frälsta beundrarskaran.

Pernilla Wikelund anser att Malin Lauber inte tänker igenom vad hon pratar om.
- Lauber glömmer att de två sk ”högerextrema” hon talar om, varav en sedan länge är utesluten och en nu är politisk vilde, båda har fostrats av föräldrar som varit del av och växt upp i ett land där hennes eget parti varit styrande, säger Pernilla Wikelund.
- Hennes eget parti har med andra ord varit den politik som skapade den livsmiljö, och som skolade och gav ”trygghet” och vägledning och formade dem till vad de är idag.
Pernilla Wikelund menar att SD inte har inte yrkat vare sig med de ord eller det innehåll som Malin Lauber påstår när det gäller böcker med andra språk än svenska och minoritetsspråk på biblioteket i Växjö.
- Protokoll och reservation från mötet den 2 februari visar vad vi anförde. Inte någonstans påstår vi att inga böcker på andra språk ska köpas in. Malin Lauber glömmer att det också finns en svensk språklagstiftning. Den omfattar ett extra skydd för svenska språket och samtliga svenska minoritetsspråk, den lagen ska det också tas hänsyn till.
- Det vi anför är helt rimligt. Vårt yrkande handlar om att bibliotekens inköp av böcker och andra media bör ske på ansvarsfullt sätt och prioriteras så att vi tar hänsyn till bibliotekslag och svensk språklag.

SD hänvisar även till en utredning från 2017 av danska utbildningsministeriet som ska visa på att modersmålsundervisning inte har förväntad positiv inverkan på studieresultat.
- Tycker man sig som politiker kunna avvisa grannländers motsvarighet till skolverket så får det stå för dem, vi vill göra rätt med skattepengarna.
Pernilla Wikelund förnekar inte att modersmål har betydelse för språkinlärning.
- Men många av de nyanlända som kommit på senare år är analfabeter och saknar helt eller delvis skolbakgrund, och för att tillgodogöra sig inlärning av ett språk krävs det att man klarar grammatiska och fonetiska jämförelser, säger hon.
- Frågan som därför måste ställas är var gränsen går för vad skattebetalare rimligen ska bekosta. Generationer av invandrare har klarat sig i skolan och yrkeslivet utan mer omfattande modersmålstillgång.


hans nilsson