NYHETER 2022-5-9 KL. 09:47

”Vi har haft för stor invandring och integrationen har misslyckats”

Av Hans Nilsson

”Vi har haft för stor invandring och integrationen har misslyckats”
Oliver Rosengren (M) fasar över utvecklingen: när han växte upp var skjutningar och gängkrig något som var otänkbart i Växjö. - Jag kunde inte föreställa mig att det skulle bli så här, säger han. Foto: Hans Nilsson

VÄXJÖ. De fem tonåringar som dömdes i Växjö tingsrätt för att ha hanterat det skjutvapen som användes vid mordet i Araby i september förra året får rejäla straffrabatter på grund av låg ålder. Oliver Rosengren i Moderaterna rasar över domen och mordet som är en del i ett gängkrig mellan somalier och araber i Växjö.- Det är fruktansvärt att skjutningar och gängkonflikter har kommit till Växjö. Sverige är i ett nödläge, vi har haft för stor invandring och integrationen har misslyckats. Vi måste avskaffa alla straffrabatter för grova brott och utvisa personer som inte ska vara här, säger Oliver Rosengren, kommunalråd.
Det var den 11 september förra året som en 28-årig man sköts ihjäl utomhus på Bokelundsvägen i Araby i Växjö. Mordet var en del i en gängkonflikt mellan den ”somaliska” och ”arabiska sidan” i Växjö, enligt polisen.
Mannen som mördades var en ledargestalt på den arabiska sidan i konflikten, skriver tidningen Expressen.
Han sköts med fem skott i huvudet, buken och på ett ben i något som kan liknas vid en avrättning.
Kammaråklagare och förundersökningsledare Emma Berge säger att det här är den största mordutredningen någonsin i Kronobergs län.
Runt 500 förhör och 45 husrannsakningar har gjorts. Själva mordutredningen är på 8 000 sidor och polisen har under arbetat hittat stora mängder kokain och tre vapen.

I augusti förra året släppte den somaliska sidan i konflikten en musikvideo som polisen ser som en manual för mordet. Musikvideon riktade sig mot ledaren i den arabiska motståndarsidan. Texten handlade om att han skjuts ihjäl med fem skott och att mördarna flyr på elsparkcykel.
Den mördade mannen ska ha känt sig kränkt av raplåten. Några veckor senare blev han mördad exakt i det scenario som låten beskriver.
Att lösa ett mord i en gängmiljö är vanligtvis svårt. Men bland annat tack vare att flera vittnen har sett delar av händelsen vid mordet eller gjort iakttagelser i anslutningen till det har man kunnat lösa mordet.

Emma Berge väckte åtal i onsdags mot en 17-åring och en 18-åring på den somaliska sidan misstänkta för mordet och för grovt vapenbrott. De var med i musikvideon som enligt polisen fungerade som en ”manual” för mordet, skriver Expressen.
Enligt åtalet har de båda unga männen först spanat på 28-åringen från en bil och därefter kört fram till honom på en elsparkcykel som de hade i bilen. Det var 17-åringen som körde elsparkcykeln och 18-åringen som avlossade skotten. Efter mordet lämnade de platsen på elsparkcykeln och tog sig till en lägenhet i närheten.
Man har säkrat 18-åringens DNA på tomhylsor som hittats på mordplatsen. Skjutvapnet som användes vid mordet hittades några månader senare hemma hos en tjej i Växjö.

Oliver Rosengren är riksdagskandidat för Moderaterna i Kronobergs län. Han fasar över utvecklingen med kriminella gäng och skjutningar i landet.
Men det är i hans stad det här mordet har skett. När han växte upp på Söder i Växjö på 1990- och 00-talet var skjutningar och gängkrig något som var otänkbart i Växjö.
- Jag kunde inte föreställa mig att det skulle bli så här. Sverige är ensamma i EU om att ha så här mycket skjutningar. Det är gräsligt att den här utvecklingen nu har kommit till Växjö och Kronoberg. Jag vill inte mana till rädsla, utan till en beslutsamhet om att vi kan inte ha det så här längre.
- Under årets första 100 dagar sköts 20 personer till döds. Nu krävs det ett nytt ledarskap, en ny politik och en ny regering. Det här är en ödesfråga för vårt land, slår han fast.

Tre killar och två tjejer mellan 17 och 19 år har dömts av Växjö tingsrätt för grovt vapenbrott. De ska ha transporterat och hjälpts åt att gömma skjutvapnet som användes vid mordet i Araby i september.
Vapnet är en halvautomatisk 9 mm pistol av samma typ som polisen i forna Jugoslavien hade som tjänstevapen.
Två 19-åriga killar döms till fängelse i ett år respektive nio månader för grovt vapenbrott och medhjälp till grovt vapenbrott. Varav den ene 19-åringen greps på Arlanda efter att ha varit i Somalia. En 17-årig kille döms till sluten ungdomsvård i elva månader för grovt narkotikabrott och grovt vapenbrott.
Dessutom döms en 17-årig flicka och en 18-årig flicka till ungdomsövervakning och sluten ungdomsvård för ringa narkotikabrott och grovt vapenbrott. De var i Malmö i slutet av maj 2021 och hämtade skjutvapnet.
Den 17-åriga flickan förvarade skjutvapnet i familjens bostad i Hovmantorp och döms till sluten ungdomsvård i nio månader och den 18-åriga flickan får ungdomsövervakning i åtta månader.

Den 2 januari 2022 slopades straff­rabatten för personer i åldern 18–20 år om brottet har ett minimi­straff på fängelse i ett år eller mer. Men de här brotten i Växjö skedde innan reglerna skärptes och eftersom alla fem dömda är under 21 år får de ändå ungdomsrabatt.
- Jag vill avskaffa alla straffrabatter för grova brott oavsett ålder: Ungdomsrabatten, mängdrabatten och tvåtredjedelsfrigivningen för grova brott ska bort, förklarar Oliver Rosengren.
Han anser också att stor invandring från Mellanöstern och Afrika är en orsak till gängkriminaliteten.
- För stor invandring i kombination med en misslyckad integration har skapat problem. Jag skulle vilja se ett helt annat system för invandring där man kvalificerar sig in i Sverige genom hög utbildning och spetskompetens.
- Vi har också personer som fått utvisningsbeslut men som ändå lever kvar i ett skuggsamhälle här i landet, som fuskar med bidrag och som dras in i kriminalitet. När skyddsskäl upphör ska de ut från landet, säger Oliver Rosengren.

Åtalet mot 17-åringen och 18-åringen som väcktes i onsdags omfattar mord, alternativt medhjälp till mord, och grovt vapenbrott. De båda sitter häktade. Förhandlingen hålls av säkerhetsskäl vid Attunda tingsrätts säkerhetssal. Huvudförhandlingen inleds den 11 maj 2022. Enligt planen fortsätter den sedan den 12, 13, 17, 18, 20 och 25 maj.

HANS NILSSON