Klik venligst
NYHETER 2020-3-9 KL. 19:35

Växjö ska få mer färg - börjar med elskåpen

Av Hans Nilsson

Växjö ska få mer färg - börjar med elskåpen
I flera städer i Sverige har fasader och elskåp i city smyckats med konst. Det kan se ut som på bilden på ett elskåp i Västervik exempelvis. Nu ges samma möjlighet i Växjö i "Växjö Street Art Contest". Foto: Privat

VÄXJÖ. Nu vill Växjö Citysamverkan sätta lite mer färg på stan. Sex utvalda elskåp i Växjö city ska smyckas med konst i en tävling. - Det här är pyttesmå steg mot att vi även låter husfasader smyckas, säger Nils-Petter Nilsson på Växjö Citysamverkan.
I ett antal städer i Sverige har fastighetsägarna i flera år i samarbete med kommunen och andra aktörer låtit smycka fasader och elskåp inne i city med konst, som graffiti till exempel.
Det har varit mycket uppskattat av boende och besökare i bland annat Västervik, Helsingborg och Lund. Men i Växjö har man inte öppnat för den här möjligheten, inte förrän nu.

Det är Växjö Citysamverkan och dess vd och centrumledare Nils-Petter Nilsson som har tagit initiativet till ”Växjö Street Art Contest”, som det kallas.
Han har i samråd med näringsidkare och kommunen valt ut sex ganska tråkiga elskåp i Växjö city som ska smyckas med konst.
Nu vill han ha hjälp av Växjöborna i en tävling för både proffs och amatör, där man kan bidra med sin egen konst för att smycka skåpen.
- Det är på tiden att Växjö är med i detta, det här är ett enkelt sätt bidra till att sätta färg på stan och att göra den trevligare, tycker Nils-Petter Nilsson.
Tävlingen började den 25 februari och håller på till den 31 mars. Under den tiden kan man skicka in sina tävlingsbidrag till info@vaxjocity.com.

Man kan både skicka in digitala konstverk eller bilder på fysiskt framtagna verk.
- Vi vill inte sätta någon konstnärlig gräns, men vi vill inte ha opassande bidrag, politiska slagord och symboler. Jag ser det här som en bra början till att senare kunna smycka fasader också, jag är helt inne på det, säger Nils-Petter Nilsson.
Alla bidrag publiceras på Facebook. De vinnande bidragen kommer att koras av en jury den 31 mars.
De verk som vinner scannas och trycks upp på foliering som man sedan fäster på elskåpen.
hans nilsson


PÅ STARTSIDAN JUST NU

Fler nyheter

SENASTE NYTT

Fler nyheter

MEST LÄSTA NYHETER