NYHETER 2022-5-9 KL. 16:00

Växjö Pride - en färgglad folkfest för alla

Av Josefin Petersson

Växjö Pride - en färgglad folkfest för alla
– Det är helt fantastiskt att kunna genomföra paraden och konserten igen, det är en speciell känsla i Växjö, säger Suzana Mocevic, ordförande i Växjö Pride. Foto: Växjö Pride

VÄXJÖ. Under de två senaste åren har Växjö Pridevecka inte varit sig likt. Invigningen, paraden och den avslutande konserten i Linnéparken byttes ut mot andra mer smittsäkra alternativ, exempelvis en konstrunda för att fortsatt uppmärksamma hbtqi frågorna, skokastet för att visa att jag skulle ha gått i prideparaden om det hade varit någon. Men i år är invigningen, prideparaden och den avslutande konserten i Linnéparken tillbaka.

Suzana Mocevic berättar vidare att det självklart har påverkat både föreningen och Växjöborna att inte kunna anordna någon parad och konsert så som det brukar vara. Hon berättar att prideparaden ger så mycket energi både till styrelsen, volontärerna och alla deltagare som väljer att gå prideparaden. De ser paraden som en demonstration för kärlek. Växjö ska stå upp för öppenhet och inkludering och för rätten att alla människor ska älska vem de vill och då påverkas det såklart av att den stora finalen inte har kunnat genomföras på två år.

Förra året hade de en jättestor konsert som livesändes från Växjö teater där de hade högtidstalare så som Mark Levengood och Oscar Zia uppträdde. De försökte skapa samma känsla som om det skulle varit en parad fast människor kopplade upp sig digitalt, eftersom det fortsatt var viktigt att hålla kvar gemenskapen. Det är även därför som årets tema är Still Standing.

– Det har varit utmanande såklart för oss alla, inte bara för vår förening, generellt har det varit två utmanande år. Det är just det som årets tema innebär, att efter två år står vi fortfarande rakryggade och enade om att varje människa ska få älska vem den vill och få leva i fred och demokrati samtidigt som vi står kvar som förening och det är fortfarande minst lika viktigt att lyfta hbtqi frågorna i samhället. Äntligen kan vi mötas igen, det utlovas både glitter, glamour och allvar i de olika programpunkter under veckan för att sedan avsluta med en gemensam prideparad och en konsert, säger Suzana Mocevic, ordförande i Växjö Pride.

Som vanligt invigs årets Pride vecka på Speakers Corner 17:30 den 9:e maj, där kommer Ulrika Westerlund, styrelseledamot för Regnbågsfonden och Måns Samuelsson, tidigare elev på Katedralskolan och en av de som anordnade Växjös första Pridetåg att tala. Årets Pride låt som heter Standing Proud kommer framföras av artisten Hilma. Dessutom kommer det som vanligt att släppas ballonger, som fylls med önskemål om hur vi vill att vårt samhälle och våra liv ska se ut.

Sedan på tisdagen den 10:e maj anordnar Växjö Pride en TassParad runt Växjösjön, med samling klockan 17:30. Där är du som är stolt hundägare eller hundintresserad varmt välkommen gå runt Växjösjön med regnbågsflagga. Samling är på Vattentorget utanför IOGT, du kan komma själv eller med din hund, under promenaden ska hunden vara kopplad, ingen anmälan krävs.

På lördagen den 14:e maj anordnar Växjö Pride den årliga Prideparaden, paraden avgår från Norrtullsparkeringen klockan 14:00, föranmälda ekipage med fordon samlas redan vid 12:00 och övriga föranmälda ekipage klockan 13:00. Oanmälda deltagare är varmt välkomna att sluta upp längst bak i tåget. Prideparaden avslutas senare i Linnéparken med en stjärnspäckad konsert cirka 16:00, då är även besökare välkomna som inte gått i paraden. Årets konferencier kommer vara Magnus Skogsberg Tear. Årets Pridelåt Standing Proud framförs av artisten Hilma. Växjös stolthet Tone Sekelius kommer och sjunger sin hyllade låt My Way och stjärnskottet Daniela Rathana kommer och ger besökarna en gnistrande konsert.

– Det är helt fantastiskt att kunna genomföra paraden och konserten igen, det är en speciell känsla i Växjö. Alla samlas för att visa upp att vi i Växjö står upp för alla människors rätt att älska vem vi vill och den kärleken vi får tillbaka är enorm. Det är helt fantastiskt och man får så mycket energi och så mycket hopp om en bättre framtid för oss alla. Det är tyvärr flera Prideföreningar som har avvecklats under pandemin så det är klart att vi är stolta över att vi finns kvar. Det behövs fler och inte färre föreningar och engagemang. Vi gör det för de som inte hade kraften kvar att fortsätta. Det första året var vi cirka 2 500 deltagare i paraden, de sista året 2019 var vi närmare 10 000 deltagare, vi har längtat efter att få möta växjöborna ute på gatorna igen säger Suzana Mocevic, ordförande i Växjö Pride.

Josefin Petersson


Suzana Mocevic är ordförande i Växjö Pride. Foto. Privat