NYHETER 2022-6-3 KL. 17:31

Växjö kommun vill utesluta Ryssland ur samarbete

Av Hans Nilsson

Växjö kommun vill utesluta Ryssland ur samarbete
Växjö kommuns kommunalråd var eniga. De röstade för att utesluta ryska städer från östersjösamarbetet Union of the Baltic Cities (UBC). Foto: Hans Nilsson

VÄXJÖ. Växjö kommun röstade för att utesluta Ryssland ur Union of the Baltic Cities (UBC). Detta efter att organisationen bett medlemsstäderna att rösta om ryska städers medlemskap i östersjösamarbetet.
Nyligen bad Union of the Baltic Cities (UBC) samtliga 100 medlemsstäder att skriftligen rösta om de ryska städerna.
Skulle de ryska städerna uteslutas ur samarbetet? Skulle deras medlemskap pausas eller skulle inga åtgärder vidtas?
Växjö kommuns kommunalråd var eniga. De röstade för att utesluta ryska städer från östersjösamarbetet i det röstkort de skickade in till UBC.
- All påtryckning mot Ryssland är bra och genom att rösta för att utesluta ryska städer från samarbetet uttrycker vi än en gång vårt stöd gentemot Ukraina och landets kommuner och städer, säger Anna Tenje (M), kommunalråd och ordförande i kommunstyrelsen.
- Vi hoppas så klart att fler städer i samarbetet tänker som vi och att vi genom den här typen av ställningstaganden kan prata med en gemensam, tydlig röst och ta avstånd från det som sker i Ryssland och Ukraina just nu, säger Malin Lauber (S), kommunalråd och andre vice ordförande i kommunstyrelsen.
Union of the Baltic Cities har funnits sedan 1991. UBC utvecklar samarbetsprojekt med andra städer kring Östersjön för att främja utvecklingen och integrationen i Östersjöregionen. Organisationen består idag av medlemsstäder från Sverige, Danmark, Finland, Norge, Tyskland, Ukraina, Estland, Lettland, Litauen, Polen och Ryssland. Växjö kommun har varit medlem i UBC sedan 1996.
hans nilsson