NYHETER 2021-10-5 KL. 19:00

Växjö kommun kan vinna fint digitaliseringspris

Växjö kommun kan vinna fint digitaliseringspris
Kommunchefen i Växjö, Monica Skagne, tog emot bskedet om nomineringen med glädje. Foto: Alexander Hall

VÄXJÖ. Växjö är en av tre nominerade till priset Årets digitaliseringskommun. Priset har delats ut varannat år sedan 2001 och är en riktigt prestigeutmärkelse för landets kommuner.
Priset delas ut på Kvalitetsmässan i Göteborg i mars nästa år. Att vara nominerad är bara det svårt då det handlar om tre av 290 kommuner i Sverige som kan bli nominerad varannat år.
– Det är så glädjande att se hur vår gemensamma utvecklingsresa bär frukt och uppmärksammas. Våra verksamheter använder digitaliseringens möjligheter för att utveckla sig och genom att samordna oss och skala smarta lösningar över hela kommunen blir vi mer produktiva. Samtidigt skapar vi mervärde för våra invånare, företag och besökare, säger Monica Skagne, kommunchef i Växjö kommun.

Förutsättningarna för att bli nominerad är att man som kommun under året har lyckats använda digitaliseringen för att utveckla verksamheterna, demokratin och kommunen som helhet.
– Vi jobbar efter vår strategi och skapar hela tiden nya möjligheter för vår verksamhet att utvecklas, lära av varandra och snabbare möta nya förutsättningar. Det har vi inte minst haft stor nytta av under pandemin där exempelvis våra medarbetare kunnat genomföra över 75 000 kurser i vår gemensamma Utbildningsportal. Vi har kunnat ställa om istället för att ställa in och det är roligt att det uppmärksammas, säger Pontus Berglund, digitaliseringschef i Växjö kommun.

Just det här senaste året då alla kommunerna tvingats till en digital omställning så har konkurrensen varit extra stor.
– Växjö fokuserar digitaliseringen på nytta för Växjöborna, effektiv offentlig förvaltning och att minska utmaningarna där det riskerar att bli arbetskraftsbrist. Här är digitaliseringen inte ett självändamål, utan ett verktyg för att få mer och bättre välfärd per skattekrona, avslutar Oliver Rosengren (M), kommunalråd i Växjö kommun.

Förutom Växjö är det Sundsvall och Upplands-Bro som är nominerade. Det är en gedigen jury med medlemmar från bland annat Göteborgsuniversitet, Regeringskansliet och myndighetschefer som ska utse den slutgiltiga vinnaren.