Klik venligst
NYHETER 2021-6-17 KL. 11:05

Växjö kommun har slutat köpa kyckling från Kronfågel

Av Hans Nilsson

Växjö kommun har slutat köpa kyckling från Kronfågel
Andreas Olsson (C), kommunalråd i Växjö, anser att det är oacceptabelt att Kronfågel hanterar djur så illa. Foto: Pressbild

VÄXJÖ. Över 90 kommuner i Sverige har avslutat samarbetet med Kronfågel efter avslöjandena om att företaget skållar kycklingar levande.
Växjö kommun är en de kommuner som har valt att pausa alla inköp från Kronfågel på grund av rapporteringen i media om hur man hanterat kycklingar vid slakt.
Enligt flera medier skållas kycklingar levande på Kronfågels slakteri i Valla utanför Katrineholm.
- Företaget visar på allvarliga brister i sin djurhantering, och då måste vi agera. Det är oacceptabelt att en så stor leverantör hanterar djur så illa, säger Andreas Olsson (C), kommunalråd och ordförande i kommunstyrelsens organisations- och personalutskott, i en presskommentar.
Växjö kommun köper livsmedel till skolor, förskolor och äldreomsorg för nära 70 miljoner kronor varje år. Kronfågel är en av de största leverantörerna av kyckling. Efter att Växjö kommun fått veta att Kronfågel behandlar kycklingar på det här viset stoppar man alla inköp från Kronfågel tillfälligt.
- Vi ställer höga krav i våra upphandlingar på att djuren ska behandlas på rätt sätt. Om vi ska köpa in kyckling från Kronfågel måste företaget visa att det kan säkerställa en god kvalitet på djurhållning och slakt, säger Anneli Ekstedt, verksamhetschef för Måltidsorganisationen.
På sin hemsida skriver Kronfågel att de har haft problem med avlivningsprocessen och rensningen av sina fåglar. Kronfågel medger att de inte har stuckit alla fåglar i halsen innan de har skållats. De senaste åren har kycklingar skållats levande och kvävts till döds på Kronfågel. Man har funnit smutsigt kött och det har skett smittoutbrott. Nu har vd:n för Scandi Standard som äger Kronfågel fått sparken.
hans nilsson