Klik venligst
NYHETER 2021-6-14 KL. 11:09

Växjö har fått en ny skivaffär: ”En gammal dröm”

Av Hans Nilsson

Växjö har fått en ny skivaffär: ”En gammal dröm”
Teodor Serrate och Filip Wolmesjö älskar vinylskivor och rockmusik. De tycker att det är roligt att det nu finns ytterligare en skivaffär i Växjö: Cave i Jenkans Secondhand. Foto: Hans Nilsson

VÄXJÖ. En ny skivaffär har sett dagens ljus i Växjö. Det är Daniel Matos som hyr in sig i en lokal en halv trappa ned i Jenkans Secondhand på Sandgärdsgatan 23. Där säljer han ut sina gamla vinyl- och cd-skivor ihop med Johan Westerberg, delägare av Jenkans.
- Det är en gammal dröm att ha en skivaffär, så det är en schysst känsla att vara här, säger Daniel Matos.
I slutet av november 2020 flyttade Jennie Westerberg in med Jenkans Secondhand i de stora lokalerna på Sandgärdsgatan 23, där gymmet Hälsostudion låg förr.
Hon och hennes bror Johan Westerberg är delägare i secondhandbutiken, som bland annat säljer kläder, damkläder, lampor, vaser, porslin, möbler och böcker.
Det är fullt av små och större rum i butikslokalen. I ett av de utrymmena en halv trappa ned finns sedan ett par veckor en avdelning med begagnade skivor.
Det är inrett som en klassisk skivaffär. Som en affär i affären - en skivaffär mitt inne i Jenkans Secondhand. Den har öppet på onsdagar och lördagar, och det är Daniel Matos som sköter den.
Han hyr in sig där. Det sker i ett samarbete med Johan Westerberg, som säljer begagnade cd-och vinylskivor i olika genrer, och dvd-filmer och böcker i skivaffären.
- Visst är det en skivaffär, jag och Johan kallar det för Cave. Vi funderar på att utöka skivaffären, det finns ju fler utrymmen här i källaren, berättar Daniel Matos, som avböjer att vara med på bild.
I skivaffären Cave säljer Daniel Matos ut delar av sin gamla skivsamling.
- Jag har väl runt 1 000 skivor jag säljer här nu, jag känner mig väldigt lättad när folk kommer hit och köper mina skivor, förklarar han.
Daniel Matos är ett stort fan av hårdrock, trash metal och sleaze metal. Han har spelat gitarr i hårdrocksbandet Junkyard Royalty i Växjö.
Så i den del av sortimentet som Daniel Matos står för i affären är det mest hårdrock på vinyl som är till salu. Som Metallica, Dio, Whitesnake, Led Zeppelin, AC/DC och Motley Crue. Men han har även plattor med Jimi Hendrix, Dire Straits, Bruce Springsteen, Pink Floyd, Johnny Cash och Eddie Meduza, till exempel.
- Jag har köpt skivor sedan jag var liten, jag är en stor skivsamlare och jag köper fortfarande skivor på nätet och på Cultix här i Växjö, säger Daniel Matos, 43 år.
- Men nu kände jag att jag behövde sälja av en del, jag har för mycket skivor. Det här är sånt jag har dubbletter av eller som jag inte lyssnar på längre. Man växer ifrån viss musik, jag har tröttnat på en del av den här musiken.

Det har varit stekhett med vinyl i ett flera år, inte minst bland yngre köpare. När Lokaltidningen besökte skivaffären i Jenkans Secondhand dök två 17-åriga vinylfantaster upp.
- Kul med en ny skivaffär i Växjö som säljer vinyl. Jag gillar Led Zeppelin, Pink Floyd och Jimi Hendrix och jag föredrar vinylskivor, berättar Teodor Serrate.
- Jag köper mest metal, säger hans kompis Filip Wolmesjö och bläddrar ivrigt bland Daniel Matos LP-skivor.

hans nilsson


I skivaffären Cave säljer Daniel Matos ut delar av sin gamla skivsamling. - Jag har väl runt 1 000 skivor jag säljer här nu, jag känner mig väldigt lättad när folk kommer hit och köper mina skivor, förklarar Daniel Matos. Foto: Hans NilssonEn skivaffär inne i Jenkans Secondhand. Där säljer Daniel Matos ut sina gamla vinyl- och cd-skivor ihop med Johan Westerberg, delägare av Jenkans som säljer begagnade cd-och vinylskivor och dvd-filmer och böcker i skivaffären. Foto: Hans Nilsson