Klik venligst
NYHETER 2021-1-10 KL. 10:54

”Värendsbygder” blev en het julklapp

Av Hans Nilsson

”Värendsbygder” blev en het julklapp
Wiktor Lindbom brinner för sin hembygd i Alvesta och för årsboken "Värendsbygder". Han ingår i en lång rad av ordföranden för Norra Allbo Hembygdsförening som har skrivit och gett ut hembygdsboken Värendsbygder varje år sedan 1929. Foto: Privat

ALVESTA/VÄXJÖ. ”Värendsbygder” har getts ut varje år sedan 1929 av Norra Allbo Hembygdsförening. När årsboken för 2020 kom i december blev det en mycket populär julklapp.- Årsboken betyder nog extra mycket för många när den kommer mitt en pandemi, säger 26-årige Wiktor Lindbom,
ordförande i Norra Allbo Hembygdsförening.
Det är en stolt ordförande för Norra Allbo Hembygdsförening som berättar om den 91:e årsboken sedan föreningen bildades 1927.
Wiktor Lindbom, som bor på Fridhem Gård i Torsåsby, brinner för sin hembygd i Alvesta och för årsboken ”Värendsbygder”.
Han ingår i en lång rad av ordföranden för Norra Allbo Hembygdsförening som har skrivit och gett ut hembygdsboken Värendsbygder varje år sedan 1929.
I år trycktes den upp i över 1 100 exemplar. Boken har skickats ut till föreningens runt 1 000 medlemmar och till biblioteken bland annat i Alvesta och Växjö.

Man kan även köpa boken hos föreningen. Det var det många som gjorde innan jul.
- Vi har nog aldrig sålt så många exemplar av årsboken i julklapp som 2020. Det var rekord, säger Wiktor Lindbom.
- ”Värendsbygder” kommer extra väl till pass med den pågående pandemin. Det är dystra tider och mitt i mörkret kommer då den här boken och lyser upp tillvaron lite. Många har inte kunnat vara ute så mycket, nu kan de sitta hemma och läsa om sin hembygd, lägger han till.
Norra Allbo Hembygdsförening omfattar de norra delarna av Alvesta kommun med Blädinge, Hjortsberga, Härlöv, Kvenneberga, Lekaryd, Mistelås, Moheda, Slätthög och Ör i Växjö kommun.
”Värendsbygder 2020” inleds med två berättelser från Alvesta. Den ena handlar om fru Vendela Alvéns fantastiska klädsamling och den andra om hovslagaren och smeden Albin Linnander. Även den gamla lanthandeln i Blädingeås har dokumenterats liksom den 100 år gamla linbastan i Sjöatorp i Hjortsberga.

Det finns bland annat även en berättelse från Sköldsta byalag, och från komministerbostället Gammalstorp i Mistelås socken finns en ingående dokumentation från 1500-tal fram till 1945.
I artikeln ”En kvinnas liv genom 100 år” beskrivs en kvinnans liv, men också samhällets utveckling 1914 och 2014. Dessutom är Krösatåg och Poststationer områden som behandlas ingående i årets bok.

hans nilsson


Norra Allbo Hembygdsförenings årsbok, "Värendsbygder", för 2020 blev en mycket populär julklapp. Foto: Omslaget till boken