NYHETER 2020-9-12 KL. 00:10

Vapenmagasinet klarade krisen - blev årets nyföretagare

Av Hans Nilsson

Vapenmagasinet klarade krisen - blev årets nyföretagare
Linnéa och hennes mamma Lena Ragnarsson som driver Vapenmagasinet Event AB är utsedda till Årets Nyföretagare i Alvesta. Foto: Hans Nilsson

ALVESTA. Linnéa och Lena Ragnarsson som driver Vapenmagasinet Event AB är utsedda till Årets Nyföretagare i Alvesta. - Det är jättekul. Corona gjorde att vi fick tänka om, det här är ett tecken på att vi har gjort något rätt, säger Linnéa Ragnarsson, 28 år, som även är nominerad till Årets Unga Landsbygdsentreprenör.
När corona slog till i mars var det en tuff smäll för Linnéa Ragnarsson och hennes mamma Lena som på hösten 2019 hade startat eventbolaget Vapenmagasinet.
De hade köpte Vapenmagasinet på Kronobergshed för 995 00 kronor av en privat ägare och hade stora planer och drömmar.

Affärsidén var att hyra ut Vapenmagasinet för privata fester, bröllop och konferenser.
- Det började bra, vi fick en hel del bokningar. Sedan när corona kom så var det en tuff smäll. Så det blev mycket ombokningar. Det var deppigt i mars, april och maj, berättar Linnéa Ragnarsson.
Men hon och hennes mamma gav inte upp. De ägnade istället tiden åt att fixa med trädgården, plantera häcken och göra det fint på uteplatsen vid Vapenmagasinet.
- Sedan fick jag sommarjobb på Ikeas varuhus i Älmhult och min mamma jobbar ju som sjuksköterska. Nu pluggar jag i höst, så man kan inte säga att vi är beroende av Vapenmagasinet, säger Linnéa.
Men frågan var vad de skulle göra med eventbolaget och Vapenmagasinet.
- Hur skulle vi få hit folk? Det gick ju inte ha fester med mycket folk längre, säger Linnéa.

Efter ett tag kom de på en lösning. När Folkhälsomyndigheten beslutade att man fick ha publika evenemang med högst 50 personer bestämde de sig för att ordna konserter och föreställningar på Vapenmagasinet.
Under juli och augusti hade de sex evenemang, både inomhus och utomhus: artisterna Björn Rosenström, Dan Hylander och Janne Bark, Thomas Di Leva, jazzsångerskan Amanda Ginsburg, ståuppkomikern Magnus Betnér och trollkarlarna Brynolf och Ljung.
- Många har längtat efter att få gå på konsert igen, vi också. Det var 25-30 personer i publiken de fyra första gångerna och 50 personer de två sista. Vi gick plus minus noll, berättar Linnéa.
- Men det viktiga var att det fungerade som en marknadsföringsgrej för oss. Vårt företag har blivit mer känt tack vare konserterna och det har faktiskt gått bättre för oss sedan corona.
Från maj till september 2021 är 17 helger nu fullbokade med 19 bröllop och flera privata fester. Det är bara fyra lediga helger kvar den perioden. Man har även några fester i mars och april inbokade i Vapenmagasinets lokaler som tar in 120 sittande personer.
- Det får ju inte vara mer än maximalt 50 personer vid offentliga evenemang. Men vid privata fester får man vara mer än 50 och det är upp till de som hyr att se till att hålla avstånd och att de ska var friska. De kan dela upp det på två plan också.

Nu har Linnéa och Lena Ragnarsson fått belöning för sitt slit. Nyföretagarcentrum har utsett Vapenmagasinet Event AB till Årets Nyföretagare i Alvesta.
I förra veckan fick de motta utmärkelsen vid ett evenemang med Organisationen Företagarna i Alvesta på Rådmannen. Leader Linné har dessutom nominerat Linnéa Ragnarsson till Årets Unga Landsbygdsentreprenör.
- Det här är väldigt roligt och positivt, det är en uppmuntran. Nu fortsätter vi under hösten och vi kommer att ha coronaanpassade julbord och julmarknader med högst 50 personer, säger hon.

hans nilsson- Det här är väldigt roligt och positivt, det är ett tecken på att vi har gjort något rätt, säger Linnéa Ragnarsson. Foto: Hans NilssonLinnéa och hennes mamma Lena Ragnarsson som driver Vapenmagasinet Event AB är utsedda till Årets Nyföretagare i Alvesta. Foto: Hans Nilsson


PÅ STARTSIDAN JUST NU