NYHETER 2020-3-5 KL. 10:16

Vänsterpartiet: ”Sjukhusen i Kronoberg borde bli universitetssjukhus”

Av Hans Nilsson

Vänsterpartiet: ”Sjukhusen i Kronoberg borde bli universitetssjukhus”
Vänsterpartisterna Eva-Britt Svensson och Carin Högstedt vill att regionfullmäktige beslutar att ge uppdrag åt regionstyrelsen att utreda möjligheterna att utveckla universitetssjukhus i Kronoberg. Foto: Hans Nilsson

VÄXJÖ. Vänsterpartiet vill att Regionen ska arbeta för att sjukhusen i Kronoberg får status av universitetssjukhus.
Sedan 2010 har Vänsterpartiet i Kronoberg lagt förslag om att arbeta för universitetssjukhus, men inget annat parti har stött idén.

Nu har Vänsterpartisterna Eva-Britt Svensson, ledamot i regionstyrelsen, och Carin Högstedt, ersättare i regionfullmäktige, skrivit en motion till Region Kronobergs fullmäktige om detta.
De vill att regionfullmäktige beslutar att ge uppdrag åt regionstyrelsen att utreda möjligheterna att utveckla universitetssjukhus i Kronoberg.

Det finns sju universitetssjukhus i Sverige. På ett sådant sjukhus har man medicinsk forskning och utbildning av olika yrkeskategorier inom vård, som läkare.
Statusen som universitetssjukhus betyder att man får mer medel till forskning, och att det blir fler arbetsplatser inom forskning och fler kvalificerade arbeten.

Detta skulle kunna få studenter att stanna i regionen och bidra till forskning och utbildning och patienters, anhörigas och medborgarnas bästa, skriver Eva-Britt Svensson och Carin Högstedt. De anser att psykiatri och geriatrik är områden som skulle kunna passa i Kronoberg.

hans nilssonPÅ STARTSIDAN JUST NU