Klik venligst
NYHETER 2021-4-12 KL. 14:00

Vallen gör lagunen vid Norra Bergundasjön badbar

Av Hans Nilsson

Vallen gör lagunen vid Norra Bergundasjön badbar
Växjö kommun har byggt en 230 meter lång vall med cykelväg från sjökanten vid Norra Bergundasjön som går via en ö i Norra Bergundasjön, och sedan leder in till stan. Foto: Växjö kommun

VÄXJÖ. Vallen som förbinder Bredvik med Växjö stad med en cykelväg är ett bygge som skapar stolthet på Växjö kommun.- Det här är ett spännande och unikt projekt. Tack vare vallen kommer lagunen i Norra Bergundasjön bli badbar i sommar, säger Johan Andersson, projektledare för Bredvik på Växjö kommun.
Våren 2020 började kommunen arbetet med att anlägga en 230 meter lång vall med cykelväg från sjökanten vid Norra Bergundasjön.
Nu är det arbetet klart. Vallen går från det område där en ny fotbollsarena ska byggas åt Räppe GoIf och ut till en ö i Norra Bergundasjön. På vallen finns det bryggor och bänkar och på ön har man anlagt en badstrand. För nu ska det nämligen badas i lagunen i Norra Bergundasjön.
- Lagunen blir badbar nu i sommar och det för att vallen finns där. Vallen hindrar det sämre vattnet från Norra Bergundasjön från att komma in i lagunen och samtidigt tar vi in finare vatten i lagunen från Helige å, förklarar Johan Andersson på Växjö kommun.
En ny cykelväg kommer att anläggas vidare från vallen mot Växjö och landa vid den nya tunneln som byggs vid Burger King under järnvägen vid Handelsplats I11.
Hela bygget av vallen och badstranden på ön är en satsning på runt 10 miljoner kronor av Växjö kommun.
- Det har varit lite krångligt att ta sig in till stan från Bredvik och Bergsnäs. Vallen gör att det blir närmre och enklare att ta sig med cykel till stan, säger Johan Andersson

hans nilsson


Vallen går från sjökanten av det område där en ny fotbollsarena ska byggas åt Räppe GoIF och förbinder Bredvik med Växjö stad med en cykelväg via en ö i Norra Bergundasjön. Illustration: Växjö kommunPå ön har man anlagt en badstrand och byggt bryggor och bänkar. Foto: Växjö kommun