NYHETER 2021-2-11 KL. 12:31

Unga får sommarjobba som kulturarrangörer

Av Hans Nilsson

Unga får sommarjobba som kulturarrangörer
I sommar kommer ungdomar i bland annat Alvesta och Växjö få sommarjobba i något som kallas för KulturCrew. På bilden de ungdomar som hade KulturCrew förra sommaren i Markaryd. Foto: Iréne Kleven

KRONOBERG. I sommar kommer ungdomar i bland annat Alvesta och Växjö få iklä sig rollen som kulturarrangörer och själva få ansvara för evenemang i en satsning som kallas för KulturCrew.
Från början är KulturCrew ett koncept från Danmark där unga får chans att påverka och vara med om att arrangera kulturevenemang på sin skola.
Modellen sprider sig nu i hela Sverige. Förra året lät Markaryds kommun 13 ungdomar utbilda sig i tre veckor och jobba i KulturCrew. Det var första gången KulturCrew testades som sommarjobb, annars jobbar man mest på skolor.

Det gick så bra att man utökar satsningen i år och erbjuder ungdomar KulturCrew som sommarjobb även i Alvesta, Lessebo och Växjö.
Ungdomarna får utbildning i hur man arrangerar och marknadsför kulturevenemang, ljus- och ljudteknik, digitala lösningar och presentationsteknik. Dessutom kommer olika perspektiv på demokrati och yttrandefrihet i kulturen att belysas.
Yrkespersoner från olika områden håller i utbildningarna och ungdomarna får möta representanter för orternas teaterföreningar och göra studiebesök. Förhoppningen är att deltagarna ska bli intresserade av kultur och fortsätta engagera sig i framtiden.

Två KulturCrewn är redan igång i regionen, ett på Vislandaskolan och ett på Norremarkskolan i Växjö. Målet är att det ska finnas en i varje kommun, men under corona har det varit svårt att förverkliga.
Trots eventuella restriktioner hoppas man kunna genomföra det här i sommar. I Växjö har man sex platser som ska gå till ungdomar i KulturCrew i sommar i samarbete med Araby Park Arena och Det fria ordets hus.
I Kronobergs län är det Musik i Syd, Riksteatern Kronoberg, Filmregion sydost och Regionteatern som är organisationerna bakom KulturCrew.
Paula Gårsjö, producent på Musik i Syd, är samordnare och Iréne Kleven från Riksteatern Kronoberg kommer arbeta med KulturCrew i Kronoberg. I Alvesta kommer man erbjuda 6-8 platser.
hans nilsson



I något som kallas för KulturCrew får unga ubildning i hur man bland annat arrangerar och marknadsför kulturevenemang. På bilden de ungdomar som hade KulturCrew förra sommaren i Markaryd..Foto: Iréne Kleven



I sommar kommer ungdomar i bland annat Alvesta och Växjö få sommarjobba i något som kallas för KulturCrew. Foto: Musik i Syd