NYHETER 2020-3-25 KL. 09:25

Travklubben på gång igen - nu vill man nå barn från Växjö och Alvesta

Av Hans Nilsson

Travklubben på gång igen - nu vill man nå barn från Växjö och Alvesta
Tingsryd Häst- och sportanläggning på travbanan gör en storsatsning på sina travskolor med ponnykörning med vagn för barn och unga. Det handlar främst om ponnykörning med vagn för barn från sex år och uppåt. Foto: Gert Andersson

VÄXJÖ. Tingsryd Häst- och sportanläggning på travbanan gör en storsatsning på sina travskolor med ponnykörning med vagn för barn och unga. - Vi vill ta emot mer barn och ungdomar och nu satsar vi på att nå Växjö och Alvesta, säger Sven-Åke Gustafsson, ordförande i Tingsrydsklubben.
Efter att Tingsrydtravet gått i konkurs 2015 fick de nya krafter som tog över 2016 börja om från noll.
De omvandlade travet från ett sällskap till en klubb med ett nytt namn: Tingsryd Häst- och sportanläggning.
Klubben har 200 medlemmar och ett antal drivande ideella krafter som har lyft verksamheten. En av de krafterna är Sven-Åke Gustafsson, ordförande i Tingsryd Häst- och sportanläggning.
- Jag har aldrig varit engagerad i Tingsrydtravet innan 2016. Men jag ville göra något för min hemkommun, och jag är en föreningsmänniska, förklarar Sven-Åke Gustafsson.

En viktig del i verksamheten som man nu vill satsa mer på är travskolan för barn. Det handlar främst om ponnykörning med vagn för barn från sex år och uppåt.
Tack vare ett samarbete med Börjes i Tingsryd har man tio ponnyhästar och några större hästar att tillgå.
- Vi har 60 elever från Blekinge, Tingsryd och Naturbruksgymnasiet i Ingelstad. Men vi har inga barn från Växjö och Alvesta. Där finns ju tusentals barn och ungdomar, och vi vill införa prova-på-dagar för att nå dem, säger Sven-Åke Gustafsson.
- Vi kan ta emot 100 till 125 elever. Även vuxna är välkomna. Vi har flera ledare och alla är utbildade. Det finns fyra olika hästkörningar där man får börja med grundkursen. En nyhet är att vi börjar med travskola för funktionshindrade där man kan ha rullstolen i vagnen.

En annan mycket viktig del i verksamheten är mässan Blekinge Classic Car Club som arrangeras i september varje år med veteranmarknad och veteranbilsutställning. Den lockar 9 000 besökare till travbanan.
- Vi har 2, 5 miljoner kronor på kontot, och det är mycket tack vare extra evenemang som Blekinge Classic Car Club och marknadsföring, säger Sven-Åke Gustafsson.
- Men vi har varit duktiga, vi är på gång igen. Det är ju femte året vi kör och vi har ett 30-tal sponsorer, Börjes är en av dem.
Den 16 och 17 maj är planen att man ska ha en trädgårdsmässa med energi på Tingsrydtravet, Sol- vind och trädgård. På grund av coronaviruset är det i nuläget högst osäkert om det blir av.
Man har dessutom kommit igång på allvar med travtävlingarna igen på den 1609 meter långa banan, en engelsk mile, och den till den enda i sitt slag i norra Europa.
- Det är ju travet som är nummer 1 i vår prioritering. Vi har byggt upp ett förtroende igen hos Svensk Travsport. Vi har åtta travtävlingar per år och en direktsänd GS 75 på TV där man kan vinna 15 miljoner kronor, ifjol hade vi 2 000 åskådare på den tävlingen.
- Nu har vi dessutom ansökt om att få bli ett travsällskap igen för att säkerställa att vi kan få bidrag till travbanan i framtiden.
hans nilsson


Tingsryd Häst- och sportanläggning på travbanan har kommit igång på allvar med travtävlingarna igen. Foto: Gert Andersson


Tingsryd Häst- och sportanläggning på travbanan gör en storsatsning på sina travskolor med ponnykörning med vagn för barn och unga. Det handlar främst om ponnykörning med vagn för barn från sex år och uppåt. Foto: Gert Andersson


PÅ STARTSIDAN JUST NU

Fler nyheter