Klik venligst
NYHETER 2020-11-27 KL. 11:39

Toyota har slutat med tjänsteresor - en av flera åtgärder mot smittan

Av Hans Nilsson

Toyota har slutat med tjänsteresor - en av flera åtgärder mot smittan
Henrik Johansson, vd på Toyota i Växjö och Ljungby, har infört flera åtgärder för att minska spridningen av coronmasmittan på arbetsplatsen. Foto: Hans Nilsson

VÄXJÖ. På Toyota i Växjö och Ljungby har fyra av totalt 30 anställda blivit sjuka i covid-19. Detta trots att vd:n Henrik Johansson infört flera åtgärder för att minska spridningen av smittan på arbetsplatsen. Bland annat tillåts inga tjänsteresor längre. - Det här kryper närmre och närmre, säger Henrik Johansson.
Redan i mars införde Henrik Johansson på Toyota i Växjö och Ljungby en rad åtgärder för att följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

Men i somras minskade spridningen av coronasmittan och man lättade på restriktionerna.
- Vi märkte att en del kunder tog lite lättare på smittan då, och vi kände att vi var tvungna att styra upp åtgärderna på vår arbetsplats, berättar Henrik Johansson, vd på Toyota i Växjö och Ljungby.
- Sedan dess bland annat hämtar och lämnar vi bilar hos kunden och provkörningen av nya bilar sker hemma hos kunden, och alla kunder som kör våra bilar ska bära munskydd och handskar, lägger han till.
Om en anställd har symtom får han inte komma till jobbet och Henrik Johansson rekommenderar då att den personen gör ett covid-19-test.

Trots alla åtgärder har totalt fyra anställda i Växjö drabbats av covid-19.
- De är inte svårt sjuka, och vi har haft tur för de har inte varit borta samtidigt utan de har avlöst varandra. Om hälften av personalen hade varit hemma för covid-19 hade vi ju tvingats stänga, men där är vi inte än, säger Henrik Johansson.

Lokaltidningen i Växjö och Alvesta och dess ägare Cecilia Petersson föreslår att privata företag, Växjö och Alvesta kommun och Region Kronoberg tidigarelägger utbetalningarna av löner i december.
Detta för att minska trycket på den sena julhandeln dagarna före jul, och därmed minska risken för smittspridning.
Henrik Johansson har hakat på i den kampanjen.
- Det är ett jättebra förslag, så jag hängde på direkt och ställde frågan till samtliga i personalen om de ville få sin lön utbetald den 16 december istället för den 23 december. Hälften av personalen kan tänka sig en tidigare utbetalning för att minska smittspridning och hålla sig borta från affärerna i den största rusningen, förklarar Henrik Johansson.hans nilsson