NYHETER 2021-7-26 KL. 16:15

Tour de Suede 2021 invigdes med ballongsläpp utanför barnakuten

Av Josefin Petersson

Tour de Suede 2021 invigdes med ballongsläpp utanför barnakuten
Under förra veckan cyklade Team Rynkeby – God Morgon Växjö Tour de Suede och det invigdes med ett ballongsläpp utanför barnakuten i Växjö. Totalt släpptes det upp 50 ballonger och teamet räckte även över tio Skruttan gosedjur. Foto: Josefin Petersson

VÄXJÖ. Varje år cyklar välgörenhetscykellaget Team Rynkeby - God Morgon till Paris, som en manifestation för att samla in pengar till svårt sjuka barn. På grund av den rådande världspandemin, har turen behövts ställas in. Men trots detta genomförde cyklisterna ändå en cykeltur under vecka 28, där de i stället cyklade runt om i Sverige med målet att fortsätta samla in pengar till Barncancerfonden. Detta görs under kampanjen #barndomutansjukdom. I Sverige cyklade 550 cyklister och Växjös team cyklade totalt 72 mil under förra veckan, från Växjö, via Halmstad, Borås, Lidköping och Jönköping innan de var tillbaka i Växjö.
Under förra veckan cyklade Team Rynkeby – God Morgon Växjö Tour de Suede och det invigdes med ett ballongsläpp utanför barnakuten i Växjö, där deltog både Växjös team och personal från sjukhuset. Totalt släpptes det upp 50 ballonger i rosa, grönt och gult. Dessutom räckte teamet över tio Skruttan gosedjur till sjukhuspersonalen.
Team Rynkeby - God Morgon är ett välgörenhetsprojekt som årligen samlar in pengar till förmån för svårt sjuka barn och inkluderar varje år en lagcykling till Paris. I år skulle totalt 2100 cyklister fördelade på åtta länder, tillsammans med sina respektive serviceteam, ta sig 120 mil ned till den franska huvudstaden. Men det rådande världsläget satte stopp för den årliga traditionen. Totalt har Team Rynkeby - God Morgon Sverige samlat in 200 miljoner kronor till Barncancerfonden. Välgörenhetscykelprojektet är Barncancerfondens största givare sedan flera år tillbaka.
– Team Rynkeby - God Morgon har haft en otrolig utveckling och gått från att första året vara elva cyklister till att i år vara 2400 stycken i åtta europeiska länder, fördelat på 59 lag. I Sverige har intresset ökat rejält och totalt har vi samlat in närmare 200 miljoner kronor till Barncancerfonden. Det finns en enorm vilja att bidra och göra skillnad, säger Paul Chronqvist-Svensson.
Många av de insamlingsevenemang som skulle arrangerats under våren, har till följd av världssituationen behövts ställas in. Ändå har alla lag lyckats samla in en stor summa pengar under projektåret som gått. Ett sådant insamlingsinitiativ är kampanjen ”Barndom utan sjukdom”.
– Barndomen ska vara fylld av nyfikenhet, upptäckarglädje och glada minnen. Första sommarlovet, första cykeln, första skoldagen. Ett barn som ska få uppleva barndom, inte sjukdom. Under vecka 28 uppmärksammar vi detta genom att cykla genom Sverige samtidigt som vi samlar in pengar till Barncancerfonden. Detta görs under hashtagen och kampanjen #barndomutansjukdom. Vi är inte i mål, förrän alla barn får chans till ett lyckligt slut, säger Paul Chronqvist-Svensson.
Team Rynkeby - God Morgon Växjö har varit med och cyklat sedan 2013 och en av de som var med och cyklade i Växjös team i år var Lena Fransson som till vardags arbetar som barnsjuksjuksköterska på barnkliniken i Växjö.
– Vi har samlat in 29 185 kronor plus att vi sålt gosedjuret Skruttan för 10 000 kronor. Sedan har vi sponsorer som tillsammans hittills har skänkt 270 000 kronor. Däremot pågår insamlingen till och med sista september så förhoppningsvis blir det mer pengar, säger Lena Fransson, barnsjuksköterska på barnkliniken i Växjö.
I dagsläget är överlevanden för de som drabbas av cancer 85 procent, tidigare har den siffran legat på 65 procent, men Lena Fransson berättar att det behövs mer forskningen och då även pengar, överlevnaden när någon drabbas av cancer ska kunna vara 100 procent.

Josefin PeterssonLena Kjellsson, specialpedagog på lekterapin i Växjö till vänster och Jonna Kytömäki, barnsköterska på barnakuten i Växjö till höger, fick ta emot tio skruttan gosedjur av Team Rynkeby – God Morgon Växjö. Foto: Josefin PeterssonHär är hela teamet som cyklade för Team Rynkeby – God Morgon Växjö. Foto: Josefin Petersson