NYHETER 2022-5-6 KL. 10:25

Thom Andersson: Dags att komma i form!

Av Hans Nilsson

Thom Andersson: Dags att komma i form!
Jag önskar er en hälsosam och smart resa mot sommarkroppen. Gör den på ett bra sätt, så kommer ni tacka er själva. Lycka till önskar krönikör Thom Andersson. Foto: Pressbild


Då var vårkanten här. Värmen smyger på och insikten om att sommaren är runt hörnet är ett faktum. Det är hög tid för löparskorna att snöras på, för det är ju snart sommar och formen måste sitta som en smäck!
”I år ska jag inte stå i vassen” - löftet som ges innan sommaren, likt nyårslöftet, som dock aldrig blir av.
Ambitionen om att komma i form och ta tag i sin hälsa är guld värd. Det är ack så viktigt att inte sopa faktan under mattan om att en hälsosam och aktiv livsstil ökar levnadsstandard i form av självkänsla, självförtroende, glädje och sömnkvalitet (för att inte tala om minskad risk för smärtor i kroppen)
De flesta vet att det är så pass bra för oss med sund kost och träning. Dock tror jag att anledningen till att den klara majoriteten börjar röra på sig runt april - maj är för att man vet att kläderna snart ska av och att man ska ”visa upp sig” för omvärlden. Det är med andra ord mer fåfänga än hälsa och långsiktighet man är ute efter.
Jag personligen ser inget problem med det. Människan är en visuell varelse och de allra flesta vill givetvis känna sig attraktiva, eller i alla fall inte behöva skämmas över sitt fysiska utseende. Jag tycker inte att det ska vara tabu att adressera att flertalet människor tänker så - vi är bara människor, eller hur?
Däremot ser jag ett problem med att det oftast är en tillfällig målsättning, det där med att ta tag i sitt osunda leverne, och försöka ordna upp sin intakta vardag. Det är jättebra att börja röra på sig! Däremot att enbart göra det för att se ut på ett visst sätt under sommarmånaderna kan jag tycka är en tillfällig glädje som oftast mynnar ut i total katastrof. Jag har tidigare benämnt hur kroppens försvarssystem funkar i relation till kalori/energiunderskott, och varför det är en mycket dålig idé att ens försöka tappa vikt under korta perioder. Återigen, en sådan approach ökar kroppens försvarssystem som i sin tur gör att vikten kommer ”åka på” fortare, och ofta mer därtill efter att man slutar med sin diet. Allt dietande och all form av viktminskning ska göras under kontrollerade förhållanden som också ska ha en målsättning om förändrade vanor som man kan hålla sig till.
Träning…
många förstår inte att träning i relation till viktnedgång har en mycket liten, eller ingen effekt alls. Att röra på sig, som exempelvis den där löprundan runt sjön som många bara hatar, men ändå gör, har oerhört liten påverkan på viktnedgång. Många jag ser som köpt sig nya löparskor för att inleda sitt ”nya liv" springer ett par gånger, sen aldrig igen, för man märker att det inte händer någonting, punkt.
Vad är då lösningen? Ska man inte springa eller träna? Jo, klart, dummer. Att röra på sig, eller att träna aktivt har väldigt stor påverkan på både leder, muskler och hormoner som ökar din hälsa och ditt psykiska välmående. Träning har andra stora effekter, men däremot inte viktnedgång. Alla bör röra på sig och träna.
Är målsättningen den där sommarkroppen, så är däremot kosten och en långsiktig lösning svaret på detta. Fasta kostscheman eller uteslutningsmetoder såsom LCHF funkar tillfälligt, men enligt min erfarenhet inte långsiktigt. Långsiktighet kommer genom förändrade levnadsvanor, inte genom en löprunda som gör att du tror att du ”faktiskt förtjänar en extra sockerbulle”, eller en värdelös diet där du slutar äta.
Jag önskar er en hälsosam och smart resa mot sommarkroppen. Gör den på ett bra sätt, så kommer ni tacka er själva.
Lycka till!

/ Thom Andersson,
Gymägare på STEAM