NYHETER 2020-6-26 KL. 15:16

Tenje (M) om hotet att riva Linnéstatyn: ”Det är vulgärt”

Av Hans Nilsson

Tenje (M) om hotet att riva Linnéstatyn: ”Det är vulgärt”
"Riv rasismen i det offentliga rummet", skriver anarkisterna i Antifa på nätet och uppmanar anhängare att samlas i Växjö den 27 juni för att riva Linnéstatyn i Linnéparken. Foto: Hans Nilsson

VÄXJÖ. ”Riv rasismen i det offentliga rummet”, skriver anarkisterna i Antifa på nätet och uppmanar anhängare att samlas i Växjö den 27 juni för att riva Linnéstatyn i Linnéparken.- Det är vulgärt, de är våldsverkare som bara skapar oro och motsättningar, anser Anna Tenje (M), kommunstyrelsens ordförande.
I inlägget på nätet hotar anarkisterna i Antifa Sverige att Linnéstatyn ska bort. ”Lördagen den 27 juni ska bli ihågkommen som dagen då rasismen revs i Sverige”, skriver de i inlägget.

De menar att Carl von Linné var en av de tidiga arkitekterna bakom rasbiologin. Så här uttrycker de det: ”Genom att generalisera och kategorisera människor efter deras pigment lade Linné grunden för den statliga rasbiologin i Sverige. Nu 200 år senare står han som staty i Växjö”.
Uppropet att samlas i Växjö lördagen den 27 juni klockan 14.00 och riva Linnéstatyn har nått ut till fler än AFA:s anhängare.

Kommunalrådet Anna Tenje (M) är öppen för Sverigedemokraternas förslag att skydda minnesmonumentet av Carl von Linné i Linnéparken i Växjö med kamerabevakning.
- Vi tog kontakt med Säkerhetspolisen och polisen i Växjö så fort vi fick veta att det finns ett hot mot statyn. Det behövs en övergripande strategi för att jobba mot de här våldsverkarna och skydda statyn, och då kan kamerabevakning vara bra, säger Anna Tenje (M).
- Vi har fått många samtal och mejl från människor i hela landet som är oroliga för att Linnéstatyn ska rivas. Men kommunen tänker inte ta bort statyn. De här våldsverkarna är inte demokratiska, det är väldigt destruktivt att riva ned statyer. Det är mycket bättre att diskutera och ta till pennan.hans nilssoN


- Vi har fått många samtal och mejl från människor i hela landet som är oroliga för att Linnéstatyn ska rivas, berättar Anna Tenje (M), kommunstyrelsens ordförande. Foto: Pressbild


PÅ STARTSIDAN JUST NU