NYHETER 2020-7-5 KL. 18:49

Taxichaufförer mest smittade av corona

Av Hans Nilsson

Taxichaufförer mest smittade av corona
- Ibland kör jag patienter till akuten och ibland hämtar jag patienter på sjukhuset. Jag vet inte om de är smittade av corona, säger Khalid, taxichaufför i Växjö. Foto: Hans Nilsson

VÄXJÖ. Taxichaufförer är de som smittas mest av corona, förutom vård- och omsorgspersonal, enligt Folkhälsomyndighetens nya rapport.
- Jag känner en taxichaufför i Växjö som blev smittad och hamnade på sjukhus, men vad ska man göra? Man måste jobba och tjäna pengar, säger taxichauffören Khalid, som kör taxi i Växjö.
Det är taxichaufförer tätt följt av pizzabagare som är de yrkesgrupper som smittas mest av corona, enligt Folkhälsomyndighetens undersökning om covid-19 i olika yrkesgrupper.

Taxichaufförer löper 4,8 gånger högre risk att smittas av corona än andra yrkesgrupper.
Man har inte tagit med personal i vård och omsorg i undersökningen. Förekomsten av covid-19 bland vårdpersonal går inte att jämföra med andra yrken eftersom de har testats i så mycket större omfattning.

Khalid, som bara vill ha med sitt förnamn i artikeln, kör taxi i Växjö. Han är inte är rädd för att bli smittad. Det är i alla fall inget han tänker på dagligen trots att han har haft kunder som har suttit och hostat rejält i baksätet.
- Ibland kör jag patienter till akuten och ibland hämtar jag patienter på sjukhuset. Jag vet inte om de är smittade av corona. Men man kan inte vara rädd, risker finns hela tiden i livet vad man än gör, säger Khalid.
- Dessutom måste jag jobba, jag måste ha pengar så jag kan betala mat och hyra. Så vad kan man göra?
Khalid känner en taxichaufför i Växjö som blev smittad av corona. Han blev så sjuk och fick sådana andningsbesvär att han hamnade på intensivvårdsavdelningen på sjukhuset.
- Han låg en månad på sjukhus. Nu mår han bättre, men han har inte börjat jobba än, berättar Khalid.

Rapporten bygger på uppgifter om personer som konstaterats smittade av covid-19 från den 13 mars till den 27 maj.
Folkhälsomyndighetens databas över anmälningspliktiga sjukdomar har körts samman med Statistiska centralbyråns, SCB:s, uppgifter om yrkesgrupper.
Yrkesgrupper som drabbats hårdast av coronapandemin i Sverige
1) Taxiförare
2) Pizzabagare
3) Buss- och spårvagnsförare
4) Översättare, tolkar och lingvister
5) Restaurangpersonal


hans nilsson

PÅ STARTSIDAN JUST NU