NYHETER 2020-5-18 KL. 14:31

Tam Nak Thai var redo för krisen: ”Vi kommer överleva”

Av Hans Nilsson

Tam Nak Thai var redo för krisen: ”Vi kommer överleva”
Tam Nak Thai i Strykjärnet klarar sig bra i coronakrisen. Det är mycket tack vare att man redan innan coronakrisen hade byggt upp en stor verksamhet med hemleveranser och take away, enligt Nopavin Nualkam, ägare av Tam Nak Thai. Foto: Hans Nilsson

VÄXJÖ. Flera restauranger har det tufft i coronakrisen - men Tam Nak Thai i Strykjärnet i Växjö klarar sig ganska bra. Man har fördelen av att ha byggt upp en stor del av verksamheten på hemleveranser och take away redan innan coronakrisen. - Det har ökat jättemycket nu, vi kommer överleva tack vare det, säger 22-årige Nopavin Nualkam, ägare av Tam Nak Thai.
I coronatider är hemleveranser extra viktiga för många som jobbar hemifrån eller som inte vill gå ut i affärer och restauranger. Transport och logistik har fått en större roll som samhällsnära tjänster.

Men man måste erbjuda snabba hemleveranser. Annars avstår över hälften av kronobergarna, eller vänder sig till en fysisk butik för att handla online. Detta enligt en ny Ipsos-undersökning beställd av Best Transport.
Kronoberg är det mest otåliga länet när det gäller leveranstider på mat, dryck och läkemedel, visar undersökningen. Kronobergarna anser att det är de viktigaste varorna att få hem samma dag som beställningen görs.
Nopavin Nualkam, som driver thairestaurangen Tam Nak Thai i Strykjärnet i Växjö sedan ett år känner igen den här bilden. Redan innan krisen bestod en ganska stor del av verksamheten av hemleveranser och take away. Nu har den delen ökat snabbt.
- Vi har dubbelt så mycket hemleveranser och take away som innan krisen och det bara fortsätter att öka. Folk jobbar hemifrån och vill ha maten levererad så snabbt som möjligt. Vi har dessutom börjat köra hem maten själva, förklarar Nopavin Nualkam.
- Några i min duktiga personal har börjat jobba med hemleveranser av vår mat istället för köksarbete i och med att vi inte har buffé längre. Tack vare det har jag inte behövt säga upp någon. Vi är fortfarande sex anställda totalt med mig.

Krisen har även drabbat Tam Nak Thai. Man har tappat 50 procent av alla lunchgäster eftersom många av stamgästerna jobbar hemifrån.
Tam Nak Thai slutade tidigt med buffén, minskade antalet stolar från 80 till 50 och började med lunchmeny med fyra rätter och servering vid borden.
- Vi klarar den här krisen. Trots att vi har minskat med 50 procent på luncherna så har vi totalt sett bara minskat omsättningen med 10-20 procent. Det som har hjälpt oss är att vi har ökat våra hemleveranser och take away så mycket.
- Speciellt på eftermiddagarna är det mycket take away, vi har markeringar på golvet och vi ber kunder som väntar på take away att sätta sig vid ett bord om det blir många i kön, säger Nopavin Nualkam.

hans nilsson


- Vi kommer överleva krisen, säger 22-årige Nopavin Nualkam, ägare av Tam Nak Thai. Foto: Hans Nilsson