NYHETER 2021-10-22 KL. 14:00

Sveriges energiminister Anders Ygeman invigde Lyngsåsa vindkraftspark

Av Josefin Petersson

Sveriges energiminister Anders Ygeman invigde Lyngsåsa vindkraftspark
Vinkgraftparken i Lyngsåsa invigdes av, energiminister Anders Ygeman, landshövding Maria Arnholm, kommunordförande Per Ribacke, Vestas Juan Furones, VD för BayWa r.e Håkan Wallin, Susi Partners Hans Vetsch. Foto: Josefin Petersson

LYNGSÅSA/MÜNCHEN. Förra veckan höll BayWa r.e. den officiella invigningen av vindkraftsparken Lyngsåsa med 94,6 MW kapacitet. På plats fanns bland annat Sveriges energi- och digitaliseringsminister Anders Ygeman, landshövding Maria Arnholm och Alvestas kommunordförande Per Ribacke.
Vinkraftsparken i Lyngsåsa invigdes med orden, för landet, för länet, för kommunen, för leveransen, för uppdraget och för långt ägande. Med nyckelpersonerna energiminister Anders Ygeman, landshövding Maria Arnholm, kommunordförande Per Ribacke, tillverkaren Vestas Juan Furones, VD för BayWa r.e Håkan Wallin, Susi Partners Hans Vetsch.

Lyngsåsa är företagets största vindkraftspark i Europa. 22 Vestas V150-turbiner levererar nu grön el till invånare i södra Sverige och bidrar väsentligt till Sveriges övergång till förnybar energi.
Håkan Wallin, VD för BayWa r.e. Nordic AB, kommenterar:
– Vi är mycket glada att hålla invigningen av Lyngsåsa vindkraftspark med så prominenta gäster. Det är en ära att välkomna Anders Ygeman till Lyngsåsa. Vi är tacksamma att regeringen ser behovet och stödjer utvecklingen av förnybara energiprojekt för framtiden. Vi måste agera mot klimatkrisen, lösningarna finns där och Lyngsåsa är ett perfekt exempel på det. Vindkraftsparken kommer att leverera grön el på en nivå som motsvarar 80 000 europeiska hushåll och minska koldioxidutsläppen med 93 000 ton per år.

Med Lyngsåsa fortsätter BayWa r.e. att växa i Sverige. Vindkraftsparken är ytterligare ett tillskott i portföljen som omfattar vind- och solenergiprojekt över hela landet. Snart följer ännu ett stort vindkraftssprojekt i södra Sverige, Furuby, med en effekt på 62 MW, är för närvarande under uppbyggnad.
– Lyngsåsa är ett viktigt projekt för att uppnå Sveriges mål om 100 procent förnybar elproduktion över alla sektorer till 2040 och ett netto-nollutsläpp till 2045. De närmsta tio åren är avgörande för att vi ska kunna nå målet och motverka klimatförändringen. Men vi måste driva på energiövergången mycket snabbare än idag, tillägger Lorenzo Palombi, Director of Wind Projects EMEA hos BayWa r.e.

I Sverige har vindkraft fått allt mer fokus det senaste decenniet. Enligt branschorganisationen Svensk Vindenergi ska en ny rekordnivå på 2,7 GW ny vindkapacitet installeras under 2021, till en total installerad kapacitet på 12,8 GW.
Men trots att vindkraftssektorn fortsätter att växa med stadig takt i hela Europa behöver regeringar och institutioner installera vindkraft tre gånger snabbare under det kommande decenniet för att de regionala och nationella hållbarhetsmålen ska kunna nås.


Josefin Petersson