Klik venligst
NYHETER 2021-6-18 KL. 19:01

Sveriges enda tillgängliga hundrastgård är invigd

Av Hans Nilsson

Sveriges enda tillgängliga hundrastgård är invigd
Pia Hammargrens medborgarförslag om en tillgänglig hundrastgård vid Trummen har blivit verklighet. - Jag är jätteglad för det här, säger hon och det är nog hennes hund Folke med. Foto: Hans Nilsson

VÄXJÖ. Nu är hundrastgården vid sjön Trummen på Teleborg invigd och öppen för besök. Pia Hammargrens medborgarförslag om en tillgänglig hundrastgård med agility har blivit verklighet.- Jag är stolt och tacksam över att så många har engagerat sig, och detta är troligen Sveriges enda tillgängliga hundrastgård för personer med rörelsenedsättning, säger Pia Hammargren.
Det var i augusti 2019 som Lokaltidningen uppmärksammade Pia Hammargrens medborgarförslag om att kommunen borde anlägga en hundrastgård intill badstranden vid Trummen.
Två år senare sade tekniska nämnden ja till Pia Hammargrens medborgarförslag. Nu står en tillgänglig hundrastgård på 2 500 kvadratmeter färdig att använda med ett mindre och ett större hägn.

Här finns lekredskap för hundar i form av en tunnel, en hoppring och ett slalomhinder. Men även fikaplatser för husse och matte och växter, gräs och buskar som ska göra det trivsamt. Två papperskorgar för hundlatrin är också på plats.
Hundrastgården är till för alla som har hund. Men att den är tillgänglig för personer med rörelsenedsättning är en viktig poäng i sammanhanget.
Den är lätt att ta sig in i för hundägare som använder rullstol och äldre som går med rollator. Grindarna är lätta att öppna för alla tack vare att vredet är långt och ger effekten av en hävstång.
Det finns en sluss vid grinden som gör det lättare om man har rullstol att hantera situationen.
- Slussen är viktig för en rullstolsanvändare. Utan den hade hundar inne i gården direkt kommit och hoppat upp på rullstolsanvändaren och kanske smitit ut. Den är anpassad och stor så att en elektrisk rullstol eller scooter kan snurra runt. Man kan i lugn och ro förbereda sig själv och hunden. Även de som är inne i hundgården ser att en ny hund är på väg, förklarar Pia Hammargren.

Sittbordet vid bänkarna är anpassat så att även en person med rullstol kan komma till bordet. Pia Hammargren tycker att kommunen har varit vänliga och tillmötesgående.
- Jag har haft en bra dialog med stadsträdgårdsmästaren Göran Svantesson som har ritat rastgården och jag har fått påverka utformningen så att jag fått den i stort sett som jag har velat ha den. Jag är jätteglad för det, säger Pia Hammargren.
- Placeringen av den här hundrastgården är där människor är med sina hundar. Det blir en hundrastgård för alla och inte bara för oss hundägare som bor nära Trummen, det är många som åker hit från andra orter och går med hunden runt sjön.
Först fick Pia Hammargrens medborgarförslag nobben av tekniska nämnden på grund av ekonomin bland annat.
Då skrev hon och Funkibator där hon jobbar, en ideell förening som arbetar med funktionsnedsättning, ett nytt medborgarförslag om en tillgänglig hundrastgård.
Man använde Lokaltidningens artikel för att få uppmärksamhet för frågan. Djurskyddet Kronoberg har gått in med 100 000 kronor för att finansiera bygget av hundrastgården. Att Djurskyddet Kronoberg var med vägde tungt för att få med sig kommunen, tror Pia Hammargren.

En Facebookgrupp ”Nya hundrastgården Trummen i Växjö har bildats. Den har i nuläget nära 500 medlemmar. Där föreslår man aktiviteter och träffar och det finns tankar om att ha kurser och föreläsningar i hundrastgården. Man har även planer på att bilda en föreningen kring hundrastgården.
Nästa steg i föreningens arbete blir att hundrastgården får ett väderskydd, belysning, rinnande vatten, ytterligare en sluss, fler lekredskap och de ska även föreslå ett hundbad i närheten för Växjö kommun.
Funkabators mål nu är att visa upp Växjö kommun som ett lysande exempel inför alla Sveriges kommuner på att det går att bygga en inkluderande och tillgänglig hundrastgård.

hans nilssonGrindarna är lätta att öppna för alla tack vare att vredet är långt och ger effekten av en hävstång. Det finns en sluss också vid grinden som gör det lättare om man har rullstol att hantera situationen. Foto. Hans NilssonPia Hammargrens medborgarförslag om en tillgänglig hundrastgård med agility intill badstranden vid sjön Trummen på Teleborg har blivit verklighet. Foto: Hans Nilsson