Klik venligst
NYHETER 2020-2-14 KL. 20:12

Superföretaget hittade inte mark i Växjö - valde Kalmar istället

Av Hans Nilsson

Superföretaget hittade inte mark i Växjö - valde Kalmar istället
Magnus Mårtensson, vd och delägare på Växjö Bilförmedling på Arabygatan, med de andra delägarna Daniel Svensson och Daniel Jones. Nu har de hittat en lokal i Kalmar och satsar på att utveckla verksamheten där istället för i Växjö. Foto: Hans Nilsson

VÄXJÖ. Det snabbväxande företaget Växjö Bilförmedling skulle behöva tredubbla sin yta och nyanställa 20 personer - men varken kommunen eller privata aktörer har kunnat hjälpa dem att hitta lämplig mark i Växjö. Nu har Växjö Bilförmedling därför valt att etablera sig i Kalmar istället. - Det löste sig snabbt med lokal via kommunen. Nu satsar vi på att utveckla vår verksamhet i Kalmar, säger Magnus Mårtensson, vd på företaget.
I höstas skrev Lokaltidningen om Växjö Bilförmedling AB på Arabygatan 57 mitt emot Bilprovningen.
Tidningen Veckans Affärer hade utsett Växjö Bilförmedling till ett superföretag. De hade klarat högt ställda krav på lönsamhet, tillväxt och avkastning på kapital och de hade den tolfte största procentuella siffran när det gäller hastigheten på kapitalomsättningen bland 717 superföretag i Sverige.
Växjöretaget, som hjälper både privatpersoner och företag att göra smidiga bilaffärer, har ökat omsättningen med 20 till 50 procent och vuxit med en anställd varje år sedan starten för runt tio år sedan. 2018 omsatte man 102 miljoner kronor.

Men i höstas berättade Magnus Mårtensson, vd och delägare, att Växjö Bilförmedling var trångbodda.
Företaget skulle kunna växa från 9 till 30 anställda och omsätta ännu mer om man hittade lämplig mark att bygga på någon annanstans i Växjö.
- Vi har pratat med Växjö kommun om olika tomter. Bland annat finns det ledig mark vid Biltema som vi är intresserade av, men politikerna har ju inte beslutat än om den nya simhallen ska byggas där eller på något annat ställe, sade Magnus Mårtensson i höstas.
Nu har det gått tre månader och inget har löst sig när det gäller ny och lämplig mark och större lokal för Växjö Bilförmedling i Växjö.
Därför har man vänt blicken österut - mot Kalmar istället. Där har man hittat en stor lokal nära Kalmar lasarett för samma typ av bilförmedling som man har i Växjö.
- Vi satsar på att utveckla vårt företag i Kalmar istället, i början av januari startade vi bilförsäljningen där. Vi har en anställd säljare till en början och i april blir det en säljare till. Målet är att växa och att det ska bli lika stort som i Växjö på sikt, förklarar Magnus Mårtensson.
Växjö Bilförmedling har många kunder från Öland, Mönsterås, Oskarshamn och Kalmar. En etablering i Kalmar passar därför bra där, påpekar Magnus Mårtensson. Han tycker dessutom att det var enkelt att hitta en ledig lokal i Kalmar.
- Vi gick in på Kalmar kommuns hemsida och fyllde i en intresseanmälan och sedan tog det bara någon månad innan vi fick svar från ett privat företag, säger han.hans nilsson

PÅ STARTSIDAN JUST NU

Fler nyheter