NYHETER 2020-6-1 KL. 10:04

Glasrikets GK slår ett slag för fotbollsgolfen

Av Hans Nilsson

Glasrikets GK slår ett slag för fotbollsgolfen
Fotbollsgolfen har blivit stekhet på Glasrikets GK. - Det här är en väg in i golfen, säger Joel Schönbeck, näst längst till höger. Graham Crisp, head pro, och Viktor Johansson till vänster och Melvin Harlin är med på noterna. Foto: Hans Nilsson

VÄXJÖ. Glasrikets Golfklubb har sett ett rejält uppsving i år med en ökning av antalet besökare med uppåt 20 procent. Ett nytt inslag i verksamheten som lockat många på kort tid är fotbollsgolfen. - Fotbollsgolfen är en väg in i den vanliga golfen, säger Joel Schönbeck, 13-årig golftalang i Glasrikets GK.
I slutet av mars invigdes den nya fotbollsgolfbanan på Glasrikets GK i Växjö med tvillingbröderna Thomas och Andreas Ravelli och Alexander Björk i spetsen.
Fotbollsgolfen består av en 18-hålsbana med 12 hål i skogen och 6 hål på en bana med olika hinder med vattendammar, traktordäck och stolpar.

Det är Graham Crisp, headpro på Glasrikets GK, och Henrik Lisecke, i teamet på Glasriket, som har tagit initiativet till fotbollsgolfbanan.
De driver fotbollsgolfen ihop med klubben. Det är en jättesatsning av Glasrikets GK för att locka flera unga golfspelare till klubben, och det ser ut som att det är ett lyckat drag.
- Vi har haft över 2 000 besökare på fotbollsgolfen på ett par månader, det är väldigt bra. Det har varit flera föreningar här som Östers IF, Växjö DFF och spelat fotbollsgolf, berättar Graham Crisp.
- Det har kommit mycket familjer och spelat, och många företag och ungdomar. Vissa helger har det varit fullbokat på fotbollsgolfen.

När Lokaltidningen gör ett besök en vanlig onsdag eftermiddag på Glasrikets GK är det fullt med folk i olika åldrar som spelar vanlig golf.
Bland alla dessa golfare hittar vi tre yngre förmågor som står och tränar slag vid driving range. Det är Viktor Johansson, 17 år, och de båda 13-åringarna Melvin Harlin och Joel Schönbeck. De drömmer om att bli golfproffs alla tre.
- Jag bor precis intill golfbanan, så jag är här varje dag och spelar och tränar. Det kan bli flera timmar per dag, berättar Joel Schönbeck.
- Golf är en individuell sport och det gillar jag, det hänger bara på mig hur det ska gå, säger Viktor Johansson.
- Det är viktig att vara taktiskt i golf också, man måste läsa av banan och terrängen när man ska slå, inflikar Melvin Harlin.
Vi går en liten runda på fotbollgolfbanan ihop med Graham Crisp. Han berättar gärna om att han och golfproffset Alexander Björk slog bröderna Ravelli i en match i fotbollsgolf när banan invigdes.
Nu visar han runt på banan och det märks tydligt om man har spelat fotboll. Det blir lättare då, men det är väldigt likt vanlig golf och det är det som är grejen.
- Det här är en väg in i golfen, säger Joel Schönbeck, och när Graham Crisp hör det skiner han upp i ett stort leende.

Graham Crisp och Glasrikets GK kan glädja sig åt ett ökat antal besökare på banan i år jämfört med förra året. Fotbollsgolfen är en förklaring, men den vanliga golfen passar väldigt bra också i dessa coronatider, tror Graham Crisp.
- Man ska ju vara utomhus i den friska luften, och när man spelar golf eller fotbollsgolf är man inte så många och man behöver inte gå nära varandra heller. Därför fungerar det bra nu med golf, säger Graham Crisp.
- Vi har ökat stort i år, det är 10 till 20 procent fler i år som besöker oss och det är både äldre och yngre som spelar. Man kan gott säga att det är ett uppsving för oss.


hans nilsson



Fotbollsgolfen på Glasrikets GK har lockat över 2 000 besökare på ett par månder. - Det är väldigt bra, säger Graham Crisp, headpro. Viktor Johansson, Melvin Harlin och Joel Schönbeck drömmer mest om att bli golfproffs. Foto: Hans Nilsson



Viktor Johansson, 17 år, och 13-åringarna Joel Schönbeck och Melvin Harlin tränar golf varje dag på Glasrikets Gk och drömmer om att bli golfproffs. Foto: Hans Nilsson