NYHETER 2021-10-8 KL. 15:00

Storslagna föreställningar på Regionteatern

Storslagna föreställningar på Regionteatern
Marie Björkman, marknadschef på Regionteatern, kan presentera ett gediget höstprogram med något för alla åldrar. Foto: Anders Jönsson

VÄXJÖ. Regionteatern Blekinge Kronoberg kan presentera ett gediget höstprogram med något för alla åldrar. Höstens stora produktion heter Mattespassionen.– Den är verkligen storslagen. Det är ett allkonstverk som görs i modern tappning, berättar Marie Björkman, marknadschef på Regionteatern.
Det har varit en lång pandemi. Flera inställda och uppskjutna föreställningar och omställning till digitala plattformar. Men nu försvinner restriktionerna och publiken kan återvända.
– Vi är så tacksamma att vi kan ta emot all publik igen, säger Marie Björkman och fortsätter:
– Det är superroligt. Det är skillnad, även om vi under den här tiden arbetat med en digital scen och sänt panelsamtal och föreställningar så går det inte att jämföra med mötet med publiken. Man får uppleva något här och nu och vara i händelsernas centrum.
Och många händelser kommer det att bli. Det är ett fullspäckat program hos Regionteatern anpassat för alla åldrar.
En föreställning, som spelas den 9 oktober i Växjö, är Djurens Karneval.
– Det är en typisk familjeföreställning som passar alla åldrar. Det är ett perfekt evenemang för en familj.
Just den föreställningen har kommit till i och med ett stort samarbete i södra Sverige.
– Det är ett nätverk mellan Regionteatern Blekinge/Kronoberg, Skånes dansteater, Rum för dans och Byteatern i en liten fusion. Vi har till exempel bidragit med kostymerna till den här föreställningen.

I Ett år av magiskt tänkande, som har premiär den 9 oktober, har Regionteatern samarbetat med Byteatern i Kalmar.
– Den bygger på Joan Dideons självbiografi. Hon var med om ett traumatiskt drama när hennes make helt plötsligt dör. Sedan har hon en sjuk dotter, det blir som en handbok kring hur hon tog sig igenom sitt sorgearbete. Något som kan hjälpa andra att kunna prata om döden utan att göra det så stort och allvarligt.
– Det är till exempel perfekt för studenter som läser vårdlinjen, eller vem som helst. Den kommer vara väldigt berörande, men den kommer inte bara vara sorglig. Det finns något tragikomiskt över det hela. Det är inte bara det mörka det finns ett ljus också. På scen kommer det finnas spegelpelare som kommer att ljussättas. Det blir en väldigt fin inramning.
Huvudrollen spelas av Birte Heribertsson, en mycket erfaren skådespelerska.
– Hon har setts i bland annat Bron och Den Tunna Blå Linjen. Det är en ära att ha henne här hos oss. Och hon kommer dela scen med en cellist som heter Christian Berg, som är härifrån. Det kommer ge en effektfull helhet med honom på cello.
Höstens stora föreställning blir dock Matteuspassionen.
– Det är ett allkonstverk som görs i modern tappning. Den tar avstamp i Bachs mästerverk med samma namn, men den kommer vara på ett helt nytt sätt.
– Det jag tycker är roligt är att vi har Yvonne Tuvesson Rosenqvist, som är solist och som många känner till här i Växjö. Hon har varit på Kungliga Operan i Stockholm och på Malmöoperan.
– Samma med vår pianist Marie Ingemarsson Berg som är ifrån Rottne, hon har spelat på Göteborgsoperan och Skåneoperan bland annat. Vi är jätteglada och stolta över att ha dem här tillsammans med våra övriga medverkande Olof Bergström, Saskia Husberg och Alexander Lindberg.