NYHETER 2021-11-19 KL. 17:15

Stökigt stationshus i Växjö sålt för hemlig summa

Av Hans Nilsson

Stökigt stationshus i Växjö sålt för hemlig summa
Växjö Station som fungerat som en tillfällig lösning vid perrongen under den tid då det nya stationshuset byggdes har nu sålts. Foto: Hans Nilsson

VÄXJÖ. Det tillfälliga stationshuset i Växjö, där det har varit så mycket problem med ungdomsgäng som stört ordningen och med narkotikahandel, har sålts på Blocket för en hemlig summa.
Växjö Station fungerade som en tillfällig lösning vid perrongen under den tid då det nya stationshuset byggdes. Eftersom det nya stationshuset har invigts och öppnat finns det inget behov av den tillfälliga stationen längre på platsen.
Fastighetsbolaget Jernhusen har skött försäljningen och utgångspriset på Blocket var 3 125 000 kronor.
Nu är byggnaden på 560 kvadratmeter såld. Men vad priset landade på och vem som köpte fastigheten vill Jernhusen inte avslöja. Det kommer inte användas som station.

Huset består av två moduler med butikslokaler, kundtoaletter och ett personalkök. I december kommer det att monteras ned och transporteras bort av köparen.
Det tillfälliga stationshuset drog till sig en hel del problem, vilket Lokaltidningen skrivit om.
Tonårsgäng med uppåt 30 personer ibland störde ordningen. Det hängde även vuxna missbrukare där och det blev en otrygghet för resenärer som väntade på tåget eller bussen eller för de som var där för att köpa biljetter.

Det rapporterades om slagsmål, bråk och narkotikahandel i och utanför väntsalen i den tillfälliga stationen.
Vaktbolag, polisen och fältgruppen på kommunen hade fullt upp. Man gjorde flera insatser för att minska otryggheten och brottsligheten på området.
- Det är problem med de här ungdomarna. Vi är där flera gånger om dagen och försöker styra bort dem från området, berättade Anette Östman Ottosson, dåvarande kommunpolis i Växjö.
Marcus Holmqvist, säkerhetschef på Växjö kommun, förklarade dessutom att man behövde högre skydd i hela stationsområdet.

Polisens ansökte om förordnande av ordningsvakter på grund av att allmänheten kände otrygghet på stationsområdet och att lokala aktörer rapporterat om problem med ungdomsgängen som bråkade och störde ordningen på området.
- De problem vi såg tidigare vid Ica Cityhallen och på Sandgärdsgatan med ungdomsgäng och med konflikter, slagsmål och narkotika har flyttat till stationsområdet, förklarade Anders Gustafsson, fältgruppens chef i en intervju i vintras.

hans nilsson