NYHETER 2022-6-14 KL. 10:26

Stiftelse delar ut 300 000: ”De vill göra något bra för barn och ungdomar”

Av Hans Nilsson

VÄXJÖ. Stiftelsen Linnea Dahl delar ut bidrag på totalt 300 000 kronor till fyra förmånstagare för 2021. Nyligen träffades de på 4H-gården på Hovshaga i Växjö för att uppmärksamma detta.
- Det här är fyra förmånstagare som på olika sätt vill göra något väldigt bra för barn och ungdomar, säger Ingrid Löf Dahl i Stiftelsen Linnea Dahl.

Stiftelse delar ut 300 000: ”De vill göra något bra för barn och ungdomar”
Sofia Lindwall Ek, Ulrika Chronvall, Hedda, Emma Lundström Björk, Linda Eilert, Gabriella Dahl, Stiftelsen Linnea Dahl, Katarina Petersson, Ingrid Löf Dahl, Stiftelsen Linnea Dahl, Lotta Beving, Emil Holmgren, Calle Pihlblad. Foto: Hans Nilsson

I Stiftelsen Linnea Dahl, som delat ut runt en miljon kronor sedan starten 2016, har man redan börjat arbeta med vilka man ska utse som förmånstagare för 2022.
De fyra som utsågs för 2021 träffades och fikade en stund i torsdags i förra veckan på 4H-gården.
Platsen valdes med tanke på att 4H i Växjö är en av förmånstagarna. De andra som får bidrag från Stiftelsen Linnea Dahl är korttidsboendet Borggården på Hovshaga, Ulrika Chronvall och hennes hund Hedda i Växjö som ingår i ett pedagoghundsteam och Växjö Tennissällskap som får bidrag från både Stiftelsen Linnea Dahl och Växjö Charity.

Alla förmånstagarna kan intyga att bidragen betyder mycket för deras verksamheter.
Sofia Lindwall Ek, som precis slutat som gårdsföreståndare på Växjö 4H-gården för att bli regionskonsulent på Kronobergs läns 4H, förklarar vad det betyder för deras verksamhet:
- Vi har fått 125 000 kronor för att bygga en naturlekplats i en hage på 4H-gården. Vi h ade inte kunnat göra det utan de här pengarna.
Naturlekplatsen kommer vara klar till hösten, och den är till för alla barn där de kan träna motorik, balans och koordination. Det blir en stor tillgång för oss, säger hon.
Korttidsboendet Borggården, som tar emot barn med funktionsnedsättning enligt LSS i åldern 7-15 år, har fått drygt 100 000 kronor för att köpa en elparcykel.
Man kan sitta två och cykla samtidigt. Den köptes in för ett par månader sedan och används flitigt.
- Alla barnen älskar den, de kommer ju ut på ett annat sätt med den här cykeln. Det är guld värt både för barnen och personalen, säger Katarina Petersson, omsorgsassistent på Borggården.
- Det är fantastiskt bra, inflikar Linda Eilert, enhetschef för Borggården.

Ulrika Chronvall är lärare på Elin Wägnerskolan där hon har hand om elever med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar i särskild undervisning. Hon har en hund som heter Hedda, en flatcoated retriever, och hon har fått 23 000 kronor för att gå en utbildning i hur man kan använda en hund för att hjälpa de här barnen hon undervisar.
- Det betyder jättemycket för mig, annars hade jag fått låna pengar för att gå utbildningen. Jag har gjort praktik på Elin Wägner med Hedda och fem barn, och det har gått fantastiskt bra, berättar Ulrika Chronvall.
Växjö Tennissällskap har fått 100 000 kronor till en bollvägg, varav 50 000 kronor kommer från Växjö Charity och 50 000 kronor från Stiftelsen Linnea Dahl.
Bollväggen finns på plats sedan början av maj bakom grusbana 3 och 4 i Strandbjörket. Den är fem gånger sex meter stor och väger elva ton, tillverkad av Torps Byggelement AB i Alvesta.

Bollväggen är ett led i Växjö TS satsning på att bli mer inkluderande, säger Lotta Beving, ledamot i styrelsen, och sportchefen Calle Pihlblad och klubbchefen Emil Holmgren håller med.
De är överens om att Växjö TS kommer fortsätta lägga extra fokus på att tillgänglighetsanpassa området och se till att alla får en möjlighet att använda bollväggen som invigs den 20 augusti på Tennisens dag.
- Det är fantastiskt med bollväggen, vi vill uppmuntra till lek och rörelse och bollväggen kommer uppmuntra alla Växjöbor att spela tennis. Vi har ett samarbete med habiliteringen på sjukhuset för barn upp till 15 år där vi bjuder in dem för att testa att spela tennis och där kommer bollväggen också in i bilden, säger Lotta Beving.


hans nilsson


Linda Eilert och Katarina Petersson, Sofia Lindwall Ek, Ingrid Löf Dahl i Stiftelsen Linnea Dahl, Ulrika Chronvall, Hedda, Lotta Beving, Emil Holmgren, Calle Pihlblad, Emma Lundström Björk, Gabriella Dahl, Stiftelsen Linnea Dahl. Foto: Hans Nilsson