NYHETER 2021-10-5 KL. 13:00

Stationshuset invigt med bandklippning och fanfar

Stationshuset invigt med bandklippning och fanfar
Anna Tenje (M), kommunstyrelsens ordförande, klippte invigningsbandet till sammans med Kerstin Gillsbro, vd för Jernhusen. Foto: Anders Jönsson

VÄXJÖ. Så var det äntligen dags. Det nya stationshuset har slagit upp portarna för allmänheten. – Jag hoppas att detta ska bli Växjös vardagsrum, sa kommunstyrelsens ordförande Anna Tenje (M) under invigningen.
Det har tagit några år, men nu är det helt klart. Stationshuset är invigt. Butikerna har flyttat in och resenärer har nu en stor yta att värma sig på när höstvindarna börjar friska i.

På plats för att hålla tal och klippa bandet var Anna Tenje och Kerstin Gillsbro, vd för Jernhusen som förvaltar Sveriges stationer.
– Detta är den fjärde stationen som ligger på den här platsen. Järnvägsstationerna har varit mycket viktiga för den industriella utvecklingen i Sverige och fortsätter att vara det, säger Kerstin Gillsbro.
– Det är verkligen ett centralt och viktigt läge för stationen i Växjö och den här kombinationen med stationshus och kommunhus finns inte på någon annan plats i Sverige, fortsätter hon.
Kerstin Gillsbro menar också att det är viktigt att hela tiden utveckla alla delar i det kollektiva resandet.
– Det kollektiva resandet i Kronoberg har ökat med 79 procent. 2019, innan pandemin, var det 10,6 miljoner resor i Kronoberg. Det är ett klimatneutralt resande.


Trä och nya butiker är det inna i nya stationen.


Anna Tenje har redan gjort sig hemmastadd i den nya byggnaden och nu hoppas hon att fler Växjöbor gör det samma.
– Jag hoppas att det blir som ett vardagsrum för alla i kommunen. En plats där man träffas, där man har möten, där man kanske går på första dejten, säger Tenje.
Hon hoppas också att det nya stationsområdet ska innebära ett uppsving för hela centrum.
– Jag hoppas att detta blir hjärtat i Växjö och jag har stor tilltro till att centrum kommer bli ännu mer levande.

Både Anna Tenje och Kerstin Gillsbro uttryckte glädje över det fina samarbete som varit genom åren för att få till ett nytt stationshus.
– Projekten blir alltid som bäst när alla drar åt samma håll, och det har verkligen alla gjort här, säger Tenje.
Båda två påpekar också hur klimatsmart det nya huset är.
– Här möts klimatsmart resande med en extremt klimatsmart station. Det är vi väldigt glada och tacksamma över, säger Anna Tenje.
Enligt den senaste ekonomiska prognosen har det kostat 570 miljoner kronor att färdigställa stationshuset.